Live

Published on mei 29th, 2014 | by debramster

2

Vochtige start Primavera Sound 2014

Iedereen weet dat het Primavera Sound festival in Barcelona is het mooiste festival ter wereld is. Niet omdat ze daar steevast de mooiste line-up van alle festivals hebben. Niet omdat je er niet hoeft te kamperen, maar lekker in een appartementje kan slapen. Ook niet omdat je vanwege de geringe lichaamslengte van de Spanjaard altijd verzekerd bent van goed zicht op het podium. Nee, de voornaamste reden dat dit festival de moeder aller festivals mag heten is dat het altijd mooi weer is in Barcelona.

Groot was dan ook de schrik toen het gisteravond bij de traditionele opwarmavond van het festival ineens bleek te regenen. Een novum in de negen edities Primavera die ik heb meegemaakt. Zouden de klimaatprognoses van Helga van de Leur dan misschien toch hout snijden?

Image

Temples vervloeken de weergoden met een welgemeend “fuck the rain”. Het mocht niet baten.

Ondanks de regen was het bij festivalopener TEMPLES nog redelijk druk bij het enige podium dat open was. De band heeft lang gewacht en uitgebreid getoerd voordat ze eerder dit jaar hun debuutplaat Sun Structures uitbrachten. De nummers zijn live dus van alle kanten beklopt en betimmerd. Daardoor lijkt er enige routine in de set te sluipen. Maakte de band op Best Kept Secret vorig jaar nog een frisse indruk, gisteren stonden de heren er wat landerig bij en leek de automatische piloot aan te staan. Mede door de regen, die halverwege de set met bakken uit de lucht viel, sprong de vonk niet echt over op het publiek. Desondanks viel weer eens op hoe melodieus die nummers zijn. Stuk voor stuk anthems, met melodietjes die het uitschreeuwen om lekker mee te blèren. Maar liever in een kleiner zaaltje.

Image

“De Belg die de regen deed stoppen”

Na Temples begonnen de hemelwateren echt in zeer ruime mate neer te dalen op het anders zo zonnige festivalterrein. Bezoekers zochten een veilig heenkomen onder de schaarse afdakjes, terwijl een aantal bierttentjes van hoofdsponsor Heineken bezweek onder het watergewicht. De organisatoren besloten maar even een regenpauze in te lassen. Daarna volgde wat voor veel bezoekers de hoofdact van de avond was. Voor een publiek van vooral enthousiaste Walen bestond betrad wonderkind STROMAE het podium. Deze koning van de eurodisco is het afgelopen jaar door liefhebbers uit alle rangen en standen in de armen gesloten en kan eigenlijk geen fout meer doen. Dat deed hij gisteravond dan ook niet. Met zijn band (die verrassend genoeg live leek te spelen) bespeelde hij zijn publiek geraffineerd. Paul van Haver is een rasentertainer die zijn nummers niet alleen zingt, maar ook acteert. Bezoekers van alle generaties gingen los op de lekker in het gehoor liggende nummers. Omdat ik de Franse taal niet goed machtig ben ging de muzikale niksigheid me na een tijdje een beetje op de zenuwen werken, maar de Brelklassieker Formidable was toch goed voor kippenvel over heel het lichaam. België heeft er weer een exportproduct om trots op te zijn bij.

Image

Sky met band en haar lieve knietjes

Na nog even wat meer regen was het tijd voor mijn persoonlijke hoogtepunte van de avond. Wereldster SKY FERREIRA was namelijk aan de beurt. Sky is, zoals een appartementgenoot snedig opmerkte, een levend karakter uit Bret Easton Ellis’ roman Less Than Zero. Datzelfde was te zeggen voor de rest van haar band. De heren en dame waren net als Stromae rasacteurs. In tegenstelling tot de Brusselaar speelden zij echter niet hun nummers na, maar speelden zij rockbandje. Daarbij werd geen cliché gemeden. We zagen achtereenvolgens: meerdere leren jassen met een “rockprint” op de rug, zonnebrillen terwijl het toch al donker was, artiesten die het bandgeluid saboteren door hun eigen instrument te hard in de mix te zetten (ja jij, meneertje de toetsenist) en het stoppen of onderbreken van nummers juist vanwege dat slechte geluid. Je zult begrijpen dat we ronduit genoten hebben van dit Hollywood-aanbod. Gelukkig ken ik alle nummers van Sky uit mijn blote hoofd, zodat ik ondanks het rukgeluid toch lekker in mezelf kon meeneuriën. Gaandeweg liet Sky haar maskertje een beetje zakken en kregen wij een glimp te zien van het breekbare meisje dat zij natuurlijk gewoon is. Haar zonnebril ging af (ze bekende dat ze hem droeg vanwege de zenuwen) en het geluid werd gaandeweg beter. Tegen het einde van de set kon ook de neutrale luisteraar horen dat Sky een aantal wereldnummers heeft. Ik noem een 24 Hours, een Lost In My Bedroom, een I Blame Myself en het hartkapotverscheurende Everything’s Embarrassing. Het kwam allemaal niet zo uit de verf gisteravond. Maar Sky is nog jong, dat komt wel goed met die dame.

Image

Zoveel beats dat één drumstel niet volstaat

Intussen had de regen het overgrote deel van de bezoekers naar huis geranseld en bleef alleen nog een harde kern van danslustigen en holebi’s over om te genieten van de klanken van het Brooklynse HOLY GHOST!, die bij ons thuis ook wel “de reserve New Order” heten. Drie jaar geleden stond de band ook op Primavera. Toen waren ze uitermate verrast dat er überhaupt mensen kwamen kijken en dat wij ook nog eens uitbundig wilden dansen. Gisteravond was die naieve verbazing er wel af. De band heeft intussen flink getourd (onder ander met New Order), kent het klappen van de spreekwoordelijke zweep en weet precies hoe ze het publieke moeten bespelen. De schamele duizend bezoekers die er nog waren stonden dus een klein uur lang in de dansstand. In combinatie met de regen leverde dat een stoomontwikkeling op die voldoende stroom zou kunnen opwekken om licht en PA te doen werken. Een graties bijdrage voor de festivalideeënbus van De Kettingzaag!

Image

El Niño slaat toen in Barcelona

Al met al was het een leuk avondje uit dat naar meer doet verlangen. Gelukkig bedient de festivalorganisatie ons op onze wenken, want het aanbod is de komende dagen niet minder dan overweldigend. Wij zullen u daarvan op de hoogte houden. U bent gewaarschuwd.

Comments

comments

Tags: , , , , , , ,


About the Author2 Responses to Vochtige start Primavera Sound 2014

  1. Pingback: Alles legendarisch | KETTINGZAAG

  2. Pingback: Alles legendarisch » De Kettingzaag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑