Museum no image

Published on augustus 16th, 2014 | by koenraadpss

0

Zweedse Punk: ja het kan!

Op een of andere manier heb ik mijn hele leven al een hartgrondige hekel aan Zweden. Zowel het land als het volk zijn mij ergens in mijn leven in verkeerde keelgat geschoten en daar nooit meer helemaal uit gekomen. De taal klinkt afgelikt, nichterig en drammerig en doet vermoeden dat de vikingen eeuwen geleden hun zwakkere broertjes richting de Baltische Zee hebben gepest. Niet voor niets heeft het land de vorm van een slappe lul en zijn de sociaal-democraten er al decennia lang oppermachtig.

Zoals we allen weten is de Zweedse popmuziek al eeuwenlang net zo fantasieloos en glad als een Ikea-boekenkast. Jongens in witte broeken, bizar verklede nichten, debiele teksten, oubollige groepsnamen en kinderlijke deuntjes die zich als lintwormen in je brein vreten, dat is wat Zweden heeft bijgedragen aan de muziekcanon. Persoonlijk zou het mij dan ook niets verbazen als Conchita Wurst eigenlijk uit Zweden komt.
Nu weet de muziekkenner altijd wel enkele namen op te noemen die het tegendeel moeten bewijzen (the Tallest Man on Earth. First Aid Kit, The Hives) maar als we heel eerlijk zijn, getuigen deze namen eveneens van een schrijnend gebrek aan originaliteit die de epigonistsche Zweed eigen is.

Komt er dan niets goed uit het land van ABBA, Europe en Roxette? Sinds gisteren weet ik beter met dank aan Lukas Moodysson, de enige Zweed die ik wel enigszins heb leren pruimen. Moodysson is de maker van geniale films als Together, over een hippiecommune, Lilja 4 Ever (over een uitgebuit Russisch hoertje), Mammoth (onterecht afgezeken in de pers) en vooral Hole in my Heart (een ode aan de schaamlipcorrectie).

Deze Lukas Moodysson heeft afgelopen jaar de film We are the Best uitgebracht, die ik door omstandigheden (lees: het leven) pas gisteren heb kunnen aanschouwen. Een prachtfilm over drie bakvisjes die een Zweedse punkband beginnen! En meer nog, met leuke Zweedstalige punkliedjes van bands als Ebba Grön (met het legendarische Heng Gud ofwel Hang God), Sabotage, en vooral ook KSMB die met Sex Noll Tva een van de beste punknummers hebben geschreven die ik ken. Luister maar:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rsOsPpzn5A0]

Dus beste lezer, hieruit blijkt maar weer hoe akelig en dom het is om vooroordelen te hebben over een bepaald land of volk. We zijn allen mensen en ieder mens heeft iets van waarde in zich. Daarom als toegift de klassieker van Sabotage , Brezjnev-Reagan Fuck Off[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d8_zGtOWfOI]

Comments

comments


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑