Live

Published on november 15th, 2015 | by snoeischaar

3

20 toffe tips voor Le Guess Who (deel 2)

Okay, wij vervolgen onze advance-trip door het Le Guess Who- programma. Van de week kickten we al off met tip 1 tot en met 10, vandaag zijn numero 11 tot en met 20 aan de beurt. Wellicht komt er later deze week nog wat achteraan

11. RINGO DEATHSTARR
Zaterdag 21.15 – Tivoli Pandora
Interessante crime case: wat zou er gebeuren als de nalatenschap van My Bloody Valentine in handen valt van een sonische jeugdbende uit Texas? Afgelopen donderdag waren we getuige van het antwoord daarop toen Ringo Deathstarr in Rotown het podium besteeg. Heel gewiekst hebben ze de MBV-sound gestript van alle droom- en freakelementen. Het karkas dat overblijft bestaat louter uit puntige, assertieve rocksongs. Dit verdient zeker ons aller aandacht, ook omdat deze band al jaren probeert te landen in Nederland. Op LGW moet het ze dan eindelijk eens lukken om pukkelige NL-pubers aan de Amerikaanse shoegaze te krijgen.
Label: Noyes Record

Ringo deathstarr
Ringo Deathstarr in Rotown (pic by C.)

12. SONGHOY BLUES
Film: Zondag 11.30 (’s ochtends) – LHC
Band: Zondag 19.30 – RASA
Hey, ken je de speelfilm ‘Timbuktu’ die een paar maanden geleden in de bios draaide?  Daarin wordt een vredig levende nomadenstam het leven zuur gemaakt door oprukkende moslim-extremisten. Een brute toestand, alleen al het luisteren naar muziek wordt er met lijfstraffen onmogelijk gemaakt. Maar nu is er tijdens LGW een (gratis toegankelijk!) mini-filmfestivalletje in het Louis Klaplooper Complex. Eén van de films daar is de documentaire They Will Have To Kill Us First,’ over (o.a.)  de Malinese desertbluesband Songhoy Blues. Wat in ‘Timbuktu’ nog fictie leek is hen daadwerkelijk overkomen: terreurjongens die met kalasjnikovs in de aanslag hun muziek om zeep proberen te helpen. Interesse in een filmkaartje? Check de website van LHC. ’s Avonds in RASA treedt Songhoy Blues in levende lijve op.

13. MICHAEL RAULT
Zondag 16.00 – Tivoli Pandora
Net als Dungen (zie tip nr. 10) maakt ook Michael Rault deel uit van Jacco Gardner’s showcase op zondag. Ook staat Jacco op het punt een Europese tournee te ondernemen samen deze jonge Canadees. En was het Le Guess Who er niet ooit om begonnen om muziek uit Canada voor het voetlicht te brengen? Nou dan! Michael is helemaal van deze tijd. Catchy, onbezorgde popmuziek met een glamrock-knipoog… Snufje T-Rex hier, toefje Big Star daar… Hier valt werkelijk helemaal niets tegenin te brengen. Echter, een gewetenloze sadist heeft ervoor gezorgd dat Michael tegelijkertijd met Kelley Stoltz (zie tip nr. 2) geprogrammeerd staat, dus dit moeten we gvd missen!
Label: Burger Records.

14. ARIEL PINK
Zondag 19.35 – Tivoli Ronda
Met al dit voorbeschouwen is de hamvraag nog niet gesteld, en die luidt: wie wordt nou eigenlijk DE band op LGW??? Het antwoord daarop is verbluffend simpel en objectief te geven: Ariel Pink natuurlijk!  Ook al is deze LA-dude nauwelijks nog een onontdekt pareltje te noemen, ga toch maar kijken want dit is de best ingespeelde band van deze aardkloot. Met ook nog eens de meeste creatieve ideeën per vierkant millimeter!  Een soort moderne indie-versie van Frank Zappa met zijn Mothers Of Invention, maar dan met beter behapbare nummers en zonder flauwe grappen. Geloof je ‘t niet? Overtuig dan jezelf met ‘pom pom,’ zijn meest recente plaat. En als je Ariel Pink héél lief aankijkt speelt hij misschien ook wel dat ene nummer dat hij dit jaar voor Miley Cyrus heeft geschreven.
Label: 4AD

15. JACK NAME
Zondag 15.00 – Ekko
Wie niet vies is van een brok eigentijds experiment mot zondagmiddag naar Ekko gaan. Daar komt White Fence-bassist John Webster Adams zijn hoogstpersoonlijke solo-ding doen onder de naam Jack Name. De LA-undergroundrocker was al vaker in ons land. Niet alleen met White Fence (o.a tijdens een eerdere LGW en in Ekko) maar we zagen hem ook als Fictional Boys in Worm, Rotterdam aan het werk. Nu is hij als voorprogramma van Ariel Pink mee op Europese tournee. Utrecht is hun enige tussenstop in Nederland. Lekker obscure shit van een lekker dopey gast.
Label: (thans) Castle Face Records

16. 3VOOR12 SESSIES
Vrijdag, zaterdag, zondag (steeds ’s middags)
Locatie en programma nog onbekend
Met pijn in het hart moet je soms je meest gekoesterde  geheimen prijs geven en dat geldt nu ook voor de zogenaamde 3voor12-sessies. Iedere editie van LGW valt weer op hoe spaarzaam bezocht die zijn. Hoe zou dat nou toch zo komen? Welnu, waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat a) de meeste mensen gewoon dom, lui en onnozel zijn en b) er steeds welbewust maar mondjesmaat publiciteit voor gemaakt wordt. Het belangrijkste is immers dat de cameralieden hun werk kunnen doen, het publiek fungeert er meer als een behangetje & daar moeten er niet teveel van rondlopen. Maar vergis je niet, op deze manier hebben we in recente jaren op zeer exclusieve wijze kennis kunnen maken met menig aankomend popster: Sleaford Mods, Foxygen, Mac DeMarco, Allah Las, Ought, Together pangea…allen stonden ze zich ooit ergens in Utrecht uit te sloven voor hooguit 25 man. Om je vingers bij af te likken!

1619
Ho9909

17. H09909
Zaterdag 01.10 (’s nachts) – Ekko
Wie na al die verantwoorde muziek weleens trekt heeft in een beetje gezonde sensatie is aan het goede adres bij HO99O9, geheimtaal voor “horror” (met een geflipte 666). Het gaat hier om zeer opruiende all-black ‘afropunk’ uit Newark, New Jersey. In Amerika hebben ze reeds menige pot gebroken en nou moet Europa er ook aan geloven. Voor als je de bassen van Death Grips nog wat te soft vindt en in slaap valt bij Bad Brains. De rijms zijn ook niet echt van het fijngevoelige soort, the Geto Boys zijn er niks bij. Live schijnt het er heet aan toe te gaan. Hou er rekening mee dat deze lui getergd zijn en vastbesloten om toeschouwers bij strot en nekvel te pakken. Niet voor doetjes dus en al helemaal verboden voor helper whiteys. Zetten al eerder op Lowlands op stelten.

18. DISCOHEN
Zaterdag 16.00 uur – Hotel Strowis
Oh, en doet Nederland nog mee eigenlijk? Nou eh.. een beetje wel. Tijdens ‘Le Mini Who’ met name wanneer allerlei NL-acts zich op zaterdagmiddag in allerlei kroegjes, koffiedumps en winkels presenteren. In Hotel Strowis bijvoorbeeld waar Discohen optreedt. Op papier is het alvast een tamelijk briljant idee: ouwe discoklassiekers door de Leonard Cohen-mangel halen. En dan je bandje DISCOHEN noemen!  Plus het geinige is ook: met die inhoudsloze discoteksten wordt en passant flink de draak gestoken met de quasi-literaire rijmelarij van de oude nestor. Of is dat slechts wishful thinking en betreft het juist een oprecht bedoeld eerbetoon? Wij weten het niet. En of het live langer dan een paar nummers weet te boeien is ook nog even afwachten natuurlijk.

19. THE NOTWIST / FAUST
Donderdag 20.30 –  Grote Zaal Tivoli Vredenburg
Is er op de openingsdag, op donderdag nog wat te doen, denk je? Jazeker, LGW gaat er meteen vol in als Deutschland zo’n beetje het spits eraf mag happen. The Notwist begon ooit eind jaren ’80 als simpel hardcore-bandje en switchte gaandeweg naar een unieke allegaar van pop, folk, grunge, indie, ambient en electronica. Waardoor het met een beetje fantasie een 21e eeuw-update van good old krautrock genoemd kan worden. Er is dus wel wat voor te zeggen dat ze het podium van de Grote Zaal zo ongeveer delen met 70s communelegende FAUST. Ons zou het niks verbazen als de generatiekloof ter plekke overbrugd wordt en ze gezamenlijk een paar kraut-schlagers ten beste gaan darstellen. Inluisteren doe je met Notwists’‘Close To The Glass’ van vorig jaar en/of met Fausts’ ‘Faust IV’ uit 1973, een regelrechte krautrock-klassieker.

faustt
Kom gezellig in de commune bij Faust

20. CD- en PLATENBEURS
Zaterdag en zondag van 09.00 tot 17.00 uur – Jaarbeurs
Aan de andere kant van het spoor, in de Jaarbeurs vindt tweemaal per jaar de platen en cd-beurs plaats. En geloof het of niet, dat is echt ‘s werelds grootste! Nu in november valt het ook nog eens naadloos samen met LGW. Behalve dat er honderden dealers uit duizenden landen hun waren uitventen (niet alleen ouwe meuk, ook veel nieuw spul!) kun je er ook je lol op met allerhande pop-gerelateerde activiteiten. Zo is er tijdens deze editie o.a. een expositie van posters en dergelijke van de MC5, waarbij hun toenmalige manager/ 6e lid/ scenemaker John Sinclair aanwezig is. Voorts plaat- en boekpresentaties en signeersessies met oude nederpophelden als Group 1850 en Cuby & The Blizzards. Ook hoorden we dat de Numero Uno Group DJ’s (die op zondagnacht in Tivoli Pandora staan) er een dj-set gaan doen. En wie helemaal mazzel heeft kan tijdens het sjoppen popsterren in het wild treffen, zoals Kid Congo Powers vorig jaar nog. Voor slechts 13 pleuro ben je er de hele dag onder de pannen.

(thanx: Bramster, Cancia, Frank)

 

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , ,


About the Author3 Responses to 20 toffe tips voor Le Guess Who (deel 2)

  1. Pingback: Le Guess Who 2015 – vooruitblik | darthfaber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑