Televisie

Published on januari 19th, 2014 | by debramster

2

Acteren met je onderlip

Terwijl het nieuwe plaatje van de heer Springsteen overuren draait op de redactie van de Kettingzaag, lijkt het gepast om ook maar even zijn Eeuwige Rechterhand “Little” Steve Van Zandt bij de lurven te nemen. Die ontbreekt – collega Snoeischaar refereerde er al aan –  namelijk vrijwel geheel op die plaat. Maar waarom dan? Wel, hij heeft de gitaarrol in de E Street Band weer eens verruild voor een rol op de televee.

Sinds vorig jaar speelt Steve op Netflix de hoofdrol in zijn eigen feuilleton Lilyhammer. We kenden Steve natuurlijk allemaal al als de uitbater van de Bada Bing! in The Sopranos. In Lilyhammer doet hij die rol nog eens dunnetjes over, maar dit keer dus in Noorwegen. Van Zandt verraadt als gangster Frankie zijn maffiamaatjes in Brooklyn en krijgt als dank van de FBI een nieuwe identiteit in Noorwegen aangemeten. Op eigen verzoek, want hij had zo genoten van het Noorse landschap tijdens het kijken naar de Winterspelen van 1994. Eenmaal in de Noorse sneeuw blijkt de vos zijn streken niet te zijn verloren en zet hij binnen een paar dagen zijn eigen lokale maffia op. Net als bij The Sopranos is het hoofdkwartier van zijn posse een club met halfblote vrouwen.

Søprånøs

Lilyhammer is geproduceerd en (mede) geschreven door Stevie zelf. Het verplaatsen van wise-guy-strapatsen  naar Noorwegen is een gouden zet. Netflix geeft er een duidelijk signaal mee dat ze de Europese markt serieus neemt. Behalve Steve spreekt vrijwel niemand Engels in de serie. Het lijkt me niet dat Amerikanen het trekken om constant ondertitels te moeten lezen. Verder heeft de show een gegarandeerd basispubliek. Voor de eerste serie zat een recordaantal Noren wekelijks aan de buis gekluisterd. En intussen is Lilyhammer ook in flink wat andere Europese landen op de buis te zien.

De kern van de verhaallijn is  de botsing tussen de ieder-voor-zich Noord-Amerikaanse cultuur en het sociaal-democratische maakbaarheidsswalhalla van het rijke Noorwegen. Het is grappig hoe de schrijvers van de serie typische Scandinavische deugmensencultuur subtiel op de hak nemen. Ook erg herkenbaar voor de Nederlandse kijker.

Steve Van Zandt: zelf gewoon ook een deugpersoon

Maar hoe leuk de serie ook is, ik blijf me verbazen over die hoofdrol voor Van Zandt. De man is  een prima muzikant, maar acteren kan hij maar matig. Zijn techniek bestaat hoofdzakelijk uit wat sullig kijken en zijn onderlip naar voren duwen. Stevie zal wel een flinke zak geld hebben meegenomen naar de directie van Netflix om de serie te financieren. Gelukkig heeft hij een cast van prima Noorse acteurs om zich heen. Zij (en vooral Trond Fausa in de rol van Torgeir) maken de serie minder karikaturaal en het aanzien waard.

O ja, er is ook een hele hoop muziek in de serie. Er speelt altijd wel een leuke band in de club van Stevie. Daarnaast zijn er opvallend vaak nummers van Stevie zelf te horen. Extra ka-tsjing! kwa rechten voor Stevie. Slim hoor.

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author



2 Responses to Acteren met je onderlip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑