Live

Published on november 20th, 2015 | by snoeischaar

1

LGW dag 1, de eerste schermutselingen

Zo’n eerste dag is altijd een beetje onwennig natuurlijk en de donderdag komt dan ook wat stroef op gang. Het begin ervan moet ikzelve laten schieten helaas, maar later verneem ik al wel een paar positieve geluiden. Zo weet iemand het optreden van JULIA HOLTER in de Janskerk (vorig jaar door LGW nog ‘St. John’s Church’ genoemd, haha) kernachtig samen te vatten als ‘trefzeker.’ Ook hoor ik een paar enthousiaste verhalen over THE NOTWIST, al kan men mij niet goed duidelijk maken waarom dan wel precies, behalve dat het allemaal bijzonder veelzijdig was.

Notwist LGW 2015
Notwist in Grote Zaal

Als krautrock-legende FAUST het podium betreedt sta ik strak in het gelid vooraan, en wel oog in oog met drie deernes die frontstage gedurende het hele optreden met een breiwerkje in de weer zijn. Als je om die ongein heenkijkt dan ontwaar je vier muzikanten, met links oerlid en halve Fransoos Jean Hervé Péron en daarachter een teutoonse Wagner-drummer. Achterin een knutsel-opa met op zijn witte blouse afbeeldingen van de eerste Clash-LP geprint. En rechts, achter wat electronica verstopt, staat ook nog een mannetje die in al zijn jeugdigheid overduidelijk niet tot de oerbezetting kan behoren. Faust wenst allereerst even stil te staan bij de gebeurtenissen in Parijs en begint met een nummer dat zeer toepasselijk ‘Paris’ is getiteld en waarin eventjes alle Grote Dictators uit de wereldgeschiedenis opgesomd worden. Het nummer erna is fabelhaft met een paar goed uitgespeelde, typische krautrock-elementen erin als repetition en repetition en repetition…. Maar helaas, vervolgens wordt het niveau van dat tweede (of was het nou het derde?) nummer niet meer gehaald. De band blijft dan – ondanks talloze muzikale fratsen-  haken in niet-boeiende breisels, waardoor de diepere betekenis van die drie dames alsnog tot me doordringt.

FAUST LGW 2015
Faust in Grote Zaal

Het leuke of juist het bezwaarlijke van zo’n eerste dag is dat je met iedereen gezellig aan het keuvelen slaat, de muziek dreigt dan op de tweede plaats te komen. En ondertussen komt er ook nog een appje binnen van onze man in Ekko: optreden van RATS ON RAFTS afgebroken vanwege vechtpartijtje op het podium met iemand uit het publiek.

rats on LGW 2015
Knokken in Ekko

Daarna OUGHT in Pandora. Van de Volkskrant moeten we daarheen vanwege ‘een heerlijk gitaarbandje.’ Nou, vol verwachting klopt ons hart, het publiek staat klaar om ze als helden in de armen te sluiten. Maar helaas, ook dit komt niet goed van de grond. Denken we eerst nog even dat het zaalgeluid er debet aan is, naarmate het optreden vordert en de band helderder doorkomt blijkt dat de ware oorzaak bij de Canadezen zelf gezocht moet worden. Hun zeer matige liedjes en hun weinig flitsende uitstraling maken het tot het tegenovergestelde van een memorabel gebeuren. Wat ik je brom: LGW moet nog op gang komen…

(thanx: Julien, Frank, Bullie)

 

 

Comments

comments

Tags: , , , ,


About the AuthorOne Response to LGW dag 1, de eerste schermutselingen

  1. Pingback: Le Guess Who, dag 1 – 19 nov 2015, Utrecht #LGW15 | darthfaber

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑