Live

Published on februari 22nd, 2016 | by debramster

0

Maart bakt een taart in Domstad muziekstad

Ja hoor! Na een spectaculaire februarilivemaand in het 030 van Utrecht heeft ook de maartmaand het een en ander in petto voor de liefhebber van het betere zinglied. Pak je agenda er maar bij en doe je voordeel met ons maandelijkse livemuziekoverzicht.

Kleine disclaimer naar de mensen toe: omdat onze neus gewoon niet verder reikt beperken we ons bij dit overzicht tot het winkelhart van Nederland. Onze excuses alvast voor elke andere gemeente (m/v) die zich daardoor tekort gedaan voelt. Komtie dan!

 

DADDY LONG LEGS
3 maart – dB’s
Waar The Strypes het lieten liggen daar komt Daddy Long Legs uit NYC redding brengen. Rhythm & Blues van het zuiverste water en in de klassieke zin des woords. Strakke mondharmonicablues van vier strak in het pak zittende guys, terwijl hun muziek toch geenszins knellend aanvoelt. Want daar waar het cliché dreigt daar gooien zij er steevast en onstuimig een paar tandjes bij. Zwetend als een poolotter in een Turkse sauna, dampend als de verse drol van een renpaard…

HOLY WAVE
3 maart – ACU
Dat wordt nog verrot moeilijk kiezen op 3 maart want in ACU speelt dan Holy Wave (kunnen die twee tenten het niet op een akkoordje gooien qua aanvangsmoment, ofzo? ). Net als Night Beats worden hun zongedroogde psych-excessen vergeleken met die van de 60s legendes 13th Floor Elevators. Nogal gemakzuchtig en vergezocht vinden wij dat, al heeft Holy Wave wat dat betreft een streepje voor want net als de Elevators destijds huizen zij in Austin, Texas. Okay, de verbeelding op oneindig, de versterkers op tien, kom maar op met die vloeistofdia’s!

Het USA-voorprogramma THE HEATERS is ook zeker interessant te noemen, zij tappen ruwweg uit een zelfde vaatje vol vloeibare LSD en surf.

JOHN COFFEY avondje, met o.a,. KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD
5 maart – Tivoli Ronda
In de technische staf van Tivoli werken twee luitjes die tevens in John Coffey zitten. Gedwongen door een ozon-achtig gat in de begroting is hun werkgever thans naarstig op zoek naar nieuwe, meer omzetgenererende concepten. En toen staken die twee hun vingertjes op…. Vanavond voor het eerst een door John Coffey gecureerd herrie-avondje. Meest in het oog springend in die set-up is het Australische King Gizzard & The Lizard Wizard. Een jaar of twee geleden tijdens LGW liet deze 7-mansformatie zich nog gelden als Thee Oh Sees-epigonen. Maar och, zoals wij allen weten, iedereen moet ergens beginnen en hun meer recente werk getuigt van eigenzinnigheid en stemt tot een vrolijk optimisme. Dit is eg wel een goeie band!

 

ULTIMATE PAINTING
11 maart – Ekko
De ultieme popmuziek van vandaag de dag komt van Ultimate Painting, dat was tijdens de afgelopen LGW op de vroege vrijdagavond in De Helling wel te constateren (en anders wel eerder die dag in koffietentje The Village Wolvenplein). Lekker onderkoelde Velvets-meet-Beatles-meet-Teenage Fanclub-vibe met o.a. de gitarist van Veronica Falls. Nonchalante brille of briljante nonchalance? In ieder geval een buitenkans van de buitencategorie om deze lui nog eens intiem te catchen. De ware snobs onder ons hopen dat dit een goed bewaard geheim blijft, maar wij vrezen het ergste. Superaanrader van de maand!
ultimate helling
Ultimate Painting in De Helling, afgelopen november

THE KIDS
12 maart – dB’s
Wie wel eens in een Amerikaanse platenzaak door de garagebakken heeft gesnuffeld weet dat hij / zij daar altijd twee (door yankees als klassiek beschouwde) LP’s van twee Belgische acts tegen zal komen: Hubble Bubble (de band waarin Plastic Betrand ooit drumde voordat hij bekend werd) en de debuut-LP van The Kids uit 1978! In Nederland hebben The Kids bar weinig opgetreden, een grove schande! Des te meer omdat dit live van een aanstekelijke topklasse schijnt te zijn! Dus kom meebrullen met meebrullers als ‘Do You Love The Nazis,’ ‘Bloody Belgium,” en ‘Fascist Cops.’ Dit wordt een Widergutmachung met een grote W, let maar op. En vergeet die zeikneus van een Tom Barman, onze all-time hero from Belgium is Kids-zanger/gitarist Lou Mariman. Douze points, punt uit!

kidsv
De 1e en de 3e LP van The Kids

 

ADAM & THE RELEVANTS
12 maart – Ekko
Support your local! Adam & The Relevants zijn één van de leukste bandjes die op de Utrechtse aardkloot rondkloten. Na het supercatchy debuutsingeltje Live Forever (geen cover) speelde de band in 2013 heel Nederland plat. Onder andere in het voorprogramma van Babyshambles en (wie kent ze nog?) Palma Violets. Nu is er eindelijk een debuutplaat die ze apetrots voor ons komen spelen. Neem gerust je vriendinnetje (m/v) mee, zij vindt het vast nog veel leuker dan jij!

Overigens, precies vijf dagen later, op 17 maart speelt in Ekko een ander Utrechts braniebandje THE BRAHMS, en over hen kunnen we een soortgelijk verhaaltje ophangen (geen zin in, maar ook wel leuk dus!)

 

THE EX
19 maart – ACU
En dan komt zowaar The Ex weer eens optreden in ACU. We zagen deze ouwe ex-punkertz een paar jaar terug in Barcelona aan het werk en eerlijk is eerlijk: ons aanvankelijke gegniffel (grijsaards in gekke broeken met houterige moves) sloeg al snel in om serieuze interesse en vervolgens in regelrechte bewondering. Want wow, deze lui kunnen vandaag de dag bogen op een volstrekt eigen, consequent aangehouden, heerlijk groovy geluid! De Spanjolen wisten er ook wel raad mee en links en rechts sloegen ze spontaan aan het hupsen. Yep, even de hand in eigen boezem steken: de waarheid is dat The Ex al decennialang hoge ogen gooit in het buitenland, terwijl ze hier nog al te vaak gezien worden als dat krukkige bandje dat eigenlijk niet kan spelen. Foei, giga onrecht!

ex
Jump boys: The Ex

 

WRECKLESS ERIC
14 maart – Cafe De Stad
Iedereen heeft tegenwoordig dan wel de mond vol over zijn ‘Whole Wide World,’ een echte hit had Wreckless Eric in Nederland met de opvolger ervan, ‘Reconnez Cherrie.’ Alleen die bizarre openingszin al: ‘In a convenient seat by the lavatories…’ Het optreden van deze levende legende is geheel terecht in een biercafé, want de pub-rock, dat is precies waar Eric vandaan komt. Ken je overigens deze Wreckless-kerstsingle?
wrecjj
Kwam uit in 1990 op het vermaarde Utregse KELT-label. In de Da Capo platenwinkel, home of KELT tenslotte, toen nog gevestigd aan de Jacobijnenstraat werd deze gepresenteerd. Er vond meteen een uiterst charmant optreden-tussen-de-platenbakken plaats. Kijk hier dan:

 

LAURENT GARNIER
18 maart – TivoliVredenburg
En weer doet een legende de Domstad aan. Laurent Garnier is Fransoos en was huis-DJ van de legendarische Haçienda te Manchester. Daar zorgde hij eind jaren 80 hoogstpersoonlijk voor het populariseren van de acid- en housemuziek. Daar bleef het niet bij. Hij maakte menig eigen plaatje, waarvan The Sound Of The Big Babou uit 1999 een klassieker is. Onze zuiderburen kiezen The Man With The Red Face van die plaat al meer vijftien jaar steevast tot de beste dansplaat aller tijden. En terecht! Laurent komt vier uur lang plaatjes draaien bij ons. Als je er nog bij wilt zijn, moet je goed je best doen, want de boel is al lang en breed uitverkocht. Ha!

 

DE KRAAIEN
24 maart – De Helling
Geen zin om uren in de rij te staan om samen met half Nederland rond een paar schilderijen van Hiëronymus B. te drommen? Geen nood, voor apocalyptische taferelen met vogelmaskers kunt u ook gewoon terecht bij De Kraaien. We kennen ze allemaal van wereldhit Ik vind je lekker, maar de heren hebben meer noten op hun zang. Een duetje met de Zuid-Afrikaanse rapgrootheid Jack Parow, bijvoorbeeld (die op zijn beurt dan weer zelluf in de Pandora staat). De Kraaien schijnen hun dingtje dit keer trouwens met een liveband te komen doen. Lekkah!

 

MICAH P. HINSON
28 maart – De Ster
Excentrieke Texaan (met indianenbloed) die komt demonstreren hoe je een jeugd vol zelfkant-excessen mooi kan omzetten in aanlokkelijke country-noir muziek. Zwaarmoedige verhalen over opstaan uit de dood, totaal sfeervol onversterkt gebracht in zaagmolen De Ster. Ideaal Paasavondje uit.

En dan hebben we op 25 maart nog Monster Magnet in de Ronda, maar daar vonden we al eerder geen reet meer aan.

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑