Nu uit!

Published on september 22nd, 2015 | by debramster

1

Nieuw plaatje van New Order haalt het beste in mensen boven

Het zal weinigen ontgaan zijn: aanstaande vrijdag verschijnt er voor het eerst in tien jaar weer een album van popikonen New Order. Dat laat velen niet onberoerd. 

Om te beginnen de gewezen basspeler Peter Hook niet. Dit originele bandlid sinds 1976 verliet de groep in 2007, waarbij hij luidkeels verkondigde dat de New Order dood was. “Dat zullen we nog wel eens zien!” riepen de overgebleven leden, met zanger Bernard Sumner voorop, en gingen doodleuk uitgebreid toeren onder de vertrouwde bandnaam. Hook koos eieren voor zijn geld en ging met zijn eigen nieuwe band alle platen van Joy Division en New Order naspelen (meer daarover later deze week).

Ondertussen kwam een partij moddergooien op gang waar Gerard Reve en Harry Müsli nog een puntje aan hadden kunnen zuigen. Hook en Sumner schuwen geen enkel middel in hun vete en verpakken hun rancune zelfs in complete biografieën. Het meest recente hoogtepunt in de herenruzie is een (niet gepubliceerde) brief van de heer Hook aan muziekmaandblad Mojo, waarin hij rectificatie eist van de tekst van een interview met Sumner. Er zouden namelijk flagrante leugens in staan. En passant doet de bassist der bassisten een hoop andere onfrisse details uit de doeken over de fittie tussen de twee heren. Het is duidelijk: hier bieden een anti-pestcursus of de Rijdende Rechter geen soelaas meer, het is full blown chemische oorlogsvoering.

Liefhebbers van Game Of Thrones opgelet

Ondertussen is er al een paar weken een nieuwe single uit van New Order. Restless is bij vriend en vijand nogal lauwtjes ontvangen. Met een beetje goeie wil kun je het een groeier noemen, maar echt om over naar huis te schrijven is het niet. Juist die matige kwaliteit inspireert andere artiesten weer om tot grote hoogte te groeien. Neem bijvoorbeeld The Soulboy Collective uit München. Enig vaste lid Jürgen Dobelmann was zo sjagerijnig over de matige kwaliteit van Restless, dat hij besloot zelf maar een liedje te schrijven dat klinkt zoals zijn favoriete band moet klinken.

slby

Het resultaat mag er zijn. We Will Succeed If We Take Matters In Our Own Hands heeft een killerrefrein zoals Barney ze in de jaren tachtig uit zijn mouw schudde. Het nummer had helemaal niet misstaan op het prijsalbum Technique. Er is zelf een instrumentaal stukje rond 2 minuut 20, waar Peter Hook zo zijn bassolootje kan invullen. Een spreekwoordelijk geurig boeket rozen op een mestvaalt!

Dobelmann voor zijn collectie New Order ceedees

Ik sluit overigens niet uit dat Restless gewoon een slimme eerste single is die de verwachtingen wat tempert, zodat de rest van de plaat briljant klinkt. Een uitgekiende marketingzet, zogezegd. Recensies van Music Complete in Britse bladen zijn tot nu toe in ieder geval zonder uitzondering lovend en juichend. Er zijn intussen wat meer liedjes van de plaat door de mazen van de interwebs gelekt en die doen vermoeden dat de plaat inderdaad best eens aardig zou kunnen zijn. Succes ligt op de loer. Aan platenlabel Mute zal het in ieder geval niet liggen. Die trekt iedere truc uit de kast om koopkrachtige muziekliefhebbers van middelbare leeftijd het geld uit de knip te trekken. De plaat komt uit in een stuk of zes fysieke en digitale verschijningsvormen, die al maanden in de voorverkoop zijn. De ware fan wil ze natuurlijk allemaal in huis hebben. En dat foeilelijke t-shirt ook!

Begin november gaat New Order de nieuwe plaat live spelen. Hun tour stopt traditiegetrouw niet in Nederland. Gelukkig vult TivoliVredenburg dat gat op 7 november met een No More Heroes thema-avond gewijd aan Joy Division en New Order. Naar verluid toveren DJ’s St. Paul en Joost van Bellen die avond de Pandora om tot hun eigenste Haçienda. En misschien is daar ruimte voor een verrassing. Utrecht ligt namelijk kwa datum en kwa geografisch superstrategisch precies tussen Brussel en Stockholm, alwaar New Order zelf op respectievelijk 6 en 8 november optreedt. Een mens mag dromen…

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , ,


About the AuthorOne Response to Nieuw plaatje van New Order haalt het beste in mensen boven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑