Live

Published on juni 15th, 2014 | by snoeischaar

2

Op zoek naar de geest van Serge Gainsbourg in Tilburg

No Sleep Till Burg! Door een speling van het lot vond ik mij zelve gisteren terug in de binnenstad van Tilburg. Wat was er nou weer gebeurd? Kikking the Habbits had kaartjes verloot voor een eenmalige Benelux-show van Mick Harvey. Middels een onnozel quizvraagje (het antwoord: Crime & The City Solution) ving een maat van me twee tickets daarvoor in da pocket, zoals de Fransen dat zo mooi zeggen.

Om alvast een beetje couleur local op te snuiven waren we al om 17u in Uutje op de Sprinter gehopt. Daar aangekomen konden we zodoende geriefelijk zittend op het terras van eetcafé ’t Elfde Gebod van een grootscherm-versie van Columbia-Griekenland genieten. Een overheerlijke verse-asperges-combi maakte The Tilburg Experience compleet.

mick999

Mick Harvey, wie kent hem niet? Door achtereenvolgens deel uit te maken van The Boys Next Door, The Birthday Party en The Bad Seeds (en tussentijds nog even Crime & The City Solution) werd hij als het ware de muzikale grote broer van Nick Cave. Rond 1995 maakte Mick twee solo-albums met daarop Engelstalige bewerkingen van Serge Gainsbourg-nummers. Die albums (Intoxicated Man en Pink Elephants) sloegen vooral in zijn thuisland Australië aan, en nu – bijna 20 jaar later- blijkt dat reden genoeg voor een Schouwburgoptreden in Tilburg.

mick1
(De live-foto’s zijn van Fisheye Gumbo)

Als we tussen de asperges door in de rust van de wedstrijd even snel de tickets gaan oppikken, blijken we toch niet (zoals eerder gecommuniceerd) op de Derde Rang te hoeven zitten. Want –zegt de deerne achter de kassa- het optreden is verplaatst naar de Kleine Zaal. “En er is ook vrije plaatskeuze,” voegt ze er vrolijk aan toe.

Hm, als dat geen indicatie is van een minder geslaagde kaartverkoop… Op de speciaal voor de gelegenheid gedrukte poster staat het nog zo parmantig aangekondigd: ‘Tickets: 40 / 36 / 29 euro.’  Als we een uurtje later de Kleine Zaal inslenteren kunnen we zo hopsakee! op de eerste rij gaan zitten, slechts 1,4 meter verwijderd van de microfoonstandaard van de grootmeester. Boffen!

mickpp
Links dus Mick Harvey

Even later betreedt een 8-mans band het podium, vier strijkers, twee toetsenisten, een drummer en Mick die zingt plus gitaar en bongo’s (!) speelt. Met zijn witte blouse en zwarte pantalon ziet hij er een beetje uit als de ober met wie we daarstraks nog de asperges afgerekend hebben. Voorts nog een coole zangeres die weer af en toe afgelost/vergezeld wordt door een andere coole zangeres, en in die laatste herkennen we Janne Schra, de frontdame van NL-band Room Elven (huh, wat doet zij daar ?).

mick77
Hey, Janne!

Het werk van Serge Gainsbourg is natuurlijk onovertroffen, uitleg overbodig. Terwijl Mick Harvey zijn best erop doet vraag ik me af wie er in deze tijden van Angelsaksische culturele dominantie nou zit te wachten op een Engelstalige bewerking ervan. In het Engels gaat het werk van Serge namelijk meteen gewoontjes klinken en die 140-Gitanes-op-een-dag-stem van Serge wordt bij lange na niet geëvenaard natuurlijk. Daar komt nog bij dat Mick de meeslependheid en performerskwaliteiten van – ik noem maar wat- een Nick Cave node mist. Zijn wat onbeholpen en nonchalante presentatie helpt ook niet echt.

mickh

Tegen het eind komt de aap uit de mouw: Mick vertelt dat de twee cd’s recentelijk opnieuw zijn uitgebracht en we moeten dit optreden dus zien als promotie daarvoor. Zoveel jaar na de originele release geeft hij echter niet de indruk dat zijn ziel en zaligheid in dit project ligt. Maar ja, hij houdt zich tegenwoordig dan ook volop bezig met filmmuziek maken en met produceren (zoals voor PJ Harvey’s Let England Shake). Het lijkt hem allemaal wat koud te laten en met wat humor redt hij zich er wel uit.

mickl

Erotomanie, rode muiltjes, twee Vestaalse maagden…

mickk

De volgende ochtend, als ik mijn ochtendplasje doe en die heerlijke, ontnuchterende geur van verteerde asperges opsnuif, kan ik niet anders concluderen dan dat het muzikaal weliswaar allemaal dik in orde was, maar dat bij Mick Harvey de ‘totale bezieling’ helaas ontbrak.

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author2 Responses to Op zoek naar de geest van Serge Gainsbourg in Tilburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑