Museum no image

Published on december 27th, 2011 | by Frank

3

Top 10 2011 – Frank –

Dit jaar was de top drie snel duidelijk, maar wisselt nog wel eens in volgorde. Voor de andere zeven plaatsen kwam een heel pak in aanmerking. Wel was duidelijk dat mijn smaakvoorkeur dit jaar in de wat lichtere indie-electronische hoek te vinden is, aangevuld met was stofzuigergeluiden. Ik kom tot de volgende 10:

1. Ringo Deathstarr – Colour Trip
Het drietal uit Austin zal met deze kleurentrip de wereld of ‘de muziek’ niet veranderen. De vaart zit er echter continue goed in en ze frissen de noise-uitbarsting van begin jaren negentig (en tachtig) weer eens op. In 2011 kwam ook Sparkler uit. Deze verzamelaar, met van alles dat ze sinds 2005 hebben opgenomen, doet niet onder voor hun debuut.
Luister: Do It Every Time

2 Connan Mockasin – Forever Dolphin Love
Connan heeft een onuitwisbare uitdrukking op me gemaakt op PS11. De plaat kende ik toen redelijk, maar is na het optreden grijsgedraaid (zo ver dat kan bij een mp3). Dromerige sfeer, tempowisselingen en gitaren die je meenemen naar waar Connan je wil hebben. Waar hij het over heeft, zou ik niet kunnen zeggen. Maar het choade van “It’s Choade, My Dear” bleek naar een bijzonder plekje te verwijzen.
Luister: It’s Choade, My Dear

3. PJ Harvey – Let England Shake
Alles is al geschreven en gezegd over dit meesterwerkje. Twaalf nummer in krap veertig minuten had Polly nodig om haar zegje te doen over Engeland en de mens als oorlogzuchtig wezen. Heb wel even gedacht dat ik een, door de platenmaatschappij, beveiligde kopie had. Dat had te maken met trompet die dwars door ‘The Glorious Land’ heen tetterde.
Luister: Written on the Forehead

4. S.C.U.M. – Again into Eyes
Even googlen; S.C.U.M. staat voor Society for Cutting Up Man. De relatie tussen dit streng-feministisch manifest en dit album zie ik niet direct. Het heerlijke bombastisch geluid op deze plaat klinkt als Suede in zijn beste dagen. Verder zijn er familierelaties met Add (N) to X en The Horrors. Mooi meegenomen dat je een betere plaat maakt dan je broer (zie het tegenvallende Skying van the Horrors).
Luister: Whitechapel

5. Veronica Falls – Veronica Falls
Een knap debuut, ietwat sinister en donker. De mannen van ITGWO hadden het vorig jaar al goed gehoord. Dit jaar in de herkansing op Primavera.
Luister: Beachy Head


6. Cut Copy – Zonoscope
Een groeiplaatje. Dat bijna was omgekomen in al het downloadgeweld, waar het aantal luisterbeurten beperkt is. De kritiek op Zonoscope zou kunnen zijn, dat de mannen te veel ideeën op één album wilden vereeuwigen. Aangezien ik de laatste tijd toch steeds meer naar mixtapes, Youtube en Spotify luisteren vind ik een mix van genres hier zeer goed passen. De plaat slingert tussen indiepop als Apples in Stereo en de electronica van Holy Ghosts! en OMD.
Luister: Need You Now

7. Moon Duo – Mazes
Lekker als plaatjes nog klinken als een demo. Simpele klanken uit een drumcomputer, echo op 10 en de melodie op een rammelend orgeltje. Smaakt naar meer.
Luister: Scars


8. Baby Monster – Baby Monster

Er was genoeg dansaanbod dit jaar, naast Baby Monster zorgden ook Oh Land!, Teeel, Monarchy en Arobatics voor de nodige dansjes in de slaapkamer. Toch Baby Monster op deze plek, omdat ze het meest consistente album opleverde.
Luister: She Comes Alive

9. Soft Metals – Soft Metals
Alsof je een lesje electro-historie krijgt. Soft Metals klinkt als de jaren 70/80, waar meer bands hun ideeën (en instrumenten) halen. Sfeervol en dansbaar ineen.
Luister: The Cold World Melts


10. Bombay Bicycle Club – A Different Kind of Fix

Een heerlijk popplaatje dat enigszins besmet is geraakt door het optreden onlangs in Tivoli. Live werd de ‘hard-zacht’-routine snel vervelend, maar desondanks zeer welkom in de lijst.
Luister: Shuffle


Liedjes

Blawan – What You Do With What You Have
Boys Noize – Shizzo
Crystal Stilts – Shake the Shackels
Is Tropical – Land of the Nod
Kutz – Itch
M83- Midnight City
Goldie and the Gingerbreads – Can’t You Hear My Heartbeat
When Saints Go Machine – Kelly

Grootste tegenvaller
M83 – Hurry Up, We’re Dreaming

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


About the Author3 Responses to Top 10 2011 – Frank –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑