Klassieker

Published on juni 14th, 2014 | by snoeischaar

0

Wat heeft Blondie nou weer met het WK te maken?

Nu het WK goed van start is gegaan dwalen de gedachten als vanzelf terug naar menig Groot Voetballer uit ons verleden. Dennis Bergkamp bijvoorbeeld. Zijn weergaloze laatste minuut-goal in de kwartfinale van 1998 tegen Argentinië staat ons allen in het geheugen geëtst. Jack van Gelder (ja die) ging op de radio dermate uit zijn dak dat hij het uitschreeuwde van vreugde. Diverse dj’s vonden dat commentaar weer dusdanig bijzonder dat ze er een dance-track omheen bouwden. De Engels band Yeah bracht een gezongen ode aan The Iceman:

Denis Law was ook zo’n magistraal voetballer, hoewel hij als Schot alleen in 1974 op het WK speelde. Hij speelde 11 jaar als spits voor Manchester United en trof daar ‘slechts’ 237 maal het doel. In 1964 werd hij verkozen tot Europees voetballer van het Jaar, tot op de dag van vandaag is hij de enige Schot die deze eer te beurt is gevallen.

denis

Aan de overzijde van de Noordzee, in Amsterdam was ene heer Bergkamp zeer gecharmeerd van het spel van deze Denis Law. Dusdanig dat hij zijn vierde zoon naar hem vernoemde: Dennis Bergkamp dus. Waarom pa er een “dubbele n” van maakte bleef lange tijd ongewis. Engelse journalisten vroegen de latere Arsenal-superster er wel eens naar. Maar ja, wist hij veel.

Op Dennis’ Engelstalige wikipedia-pagina weten ze het wel: to comply with Dutch given name customs, an extra “n” was inserted in Bergkamp’s first name by his father after it was not accepted by the registrar. Ah, juist ja. Op Dennis’ Nederlandse Wiki-pagina zijn ze iets specifieker: De ambtenaar van de burgerlijke stand vond “Denis” te veel lijken op “Denise” en dus werd het Dennis.

 denis16
Engelse persing

Nog geen 10 jaar na de geboorte van Dennis Bergkamp speelde zich iets opmerkelijk identieks af  De dan nog onbekende New Yorks punk-band Blondie heeft dan net haar tweede single uit, ‘Denis’ getiteld. Hier in Nederland werd het plaatje uitgebracht door Ariola/Chrysalis. De jongens van Ariola’s art-department hadden de spelling kennelijk niet goed gecheckt, want op het hoesje heet het nummer “Dennis”. In latere persingen werd dat snel weer gecorrigeerd. Maar zie je de analogie, joh?

denis17
Klassiekertje onder de curiositeiten: NL-persing 1 en NL-persing 2

Om er nog iets dieper in te duiken: Blondie’s Denis was een cover van een nummer van Randy & The Rainbows (1963), een (blanke) doo-wop groep uit New York. Dat liedje wordt door heren gezongen en het object van hun begeerte is het meisje Denise. De band Blondie deed dus aan gender-swapping door er Denis van te maken. Ongeveer met precies dezelfde toewijding als die Amsterdamse geboorteregisterambtenaar dus.

Overigens, Gijsbert Vollaard wist laatst in de NRC Volkskrant te vertellen dat de band Blondie zijn naam heeft van een vrachtwagenchauaffeur die ergens voorin de jaren 70 tegen Debbie Harry riep vanuit zijn cabine ; “hey Blondie!” Aardige anekdote, die ook door Blondie zelf graag de wereld ingeholpen wordt. Maar ik weet wel beter. De naam Blondie namelijk komt rechtstreeks van het hondje (Duitse herder) van A. Hitler en nergens anders vandaan, dat weet iedereen toch? Kaasje voor een punkband, zo’n naam natuurlijk, dat is toch logisch?  Moet ik nou verdomme alles uitleggen, nee toch zeker?

blondie
Wat een lekker stuk hè, die Blondie (links)

Zei ik daarnet trouwens de band Blondie? Nou, dat had nogal wat voeten in aarde destijds. Het wilde er bij het publiek maar niet in dat niet ZIJ maar dat de BAND Blondie heette. Op een gegeven moment liet de band zelfs T-shirts bedrukken met de tekst “Blondie is a Group!” Maar zelfs dat hielp niet. Ten einde raad stelde de band dan maar voor aan de platenmij om de bandnaam heel expliciet te veranderen in Adolf Hitler’s Dog. De platenmij schrok zich echter lam van dat idee en dreigde het contract te verbreken. Toen bleef alles dus maar bij het oude…

blondieeee
Tegenwoordig weer gewoon te koop

Dus al met al heeft Blondie verdomd weinig met het WK te maken, hoor ik je concluderen? Nou toch wel hoor, want aanstaande woensdag 18 juni speelt Blondie in Paradiso. Uitgerekend als Nederland tegen Australië speelt goddammit. Dat heb ik weer…. Maar liever dan een mooie goal van Robben zie ik Clem Burke een keer drummen. Dat is er tot dusverre nooit van gekomen namelijk. Ja mensen, het leven is een kwestie van prioriteitjes stellen…

 

Comments

comments

Tags: , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑