Klassieker

Published on mei 16th, 2014 | by snoeischaar

0

Ken je die mop van 2Pac?

Vraag: ‘Zeg makker, ken je die mop van 2Pac?’

Antwoord: ‘Neen, vertel eens?’

Verrassende clou: ‘Haha, hij kwam niet!’

Een paar maanden geleden las ik in het lullige blaadje Spits een interview met een rapper van wie ik nog nooit had gehoord, maar die datzelfde weekend in de Heineken Music Hall zou optreden, J. COLE heet hij. Van dat interview kan ik me niks meer herinneren, behalve één uitspraak dan. Hij vond zichzelf namelijk deel uitmaken van een nieuwe generatie rappers, die veel meer internationaal georiënteerd zijn dan hun voorgangers. Hij noemde daarbij als voorbeeld wijlen Tupac Shakur, een grootheid die volgens hem nooit in Europa had opgetreden.

Ik zeg: Hoho yo, wacht eens even, you J. Cole motherfucker!

2pac1

We gaan even terug naar die kille winter van 1994. In Sporthal Zuid in Amsterdam zouden op 26 november drie gerenommeerde hiphop-acts spelen. Twee daarvan (Public Enemy en Ice-T) kwamen hun sterrenstatus bestendigen, maar eentje betrof een nieuw hemellichaam aan het firmament, 2Pac!  In Amerika was hij weliswaar al te zien geweest in speelfilms, in Europa moest zijn triomftocht nog helemaal beginnen.  Wel was hij hier al mondjesmaat te zien geweest op Yo! MTV Raps, met name met zijn nieuwe single Holler If Ya Hear Me. Naar zijn komst werd dan ook het met reikende halzen uitgekeken.

2pac2

Sporthal Zuid dus. Ik weet nog goed: ik stond buiten in de rij, iedereen werd gefouilleerd. Plots voelde ik iets onder mijn schoenzool. Ik kijken: een stiletto! Wow, meteen in de juiste sfeer dus!  Ik bedoel: de kans dat je zoiets opwindends meemaakt bij een concert van Jacqueline Govaert is bijna te verwaarlozen

Public Enemy en Ice T speelden ieder hun set met verve, hoewel ook behoorlijk drijvend op routine. Grappig was het om Ice T over het podium te zien bewegen: onbedoeld heeft hij een verwijfd maniertje van lopen, wat een komisch contrast oplevert met zijn stoere macho-poses en gangsterrap

2Pac beleefde net op dat moment deze underground-hit  De drumloop  is van George Clinton’s Atomic Dog; de intro-screams van Funkadelic’s Get Off Your Ass And Jam, het basloopje van Do It Any Way You Wanna (de 70s disco hit van Peoples Choice). Voeg daar nog wat Public Enemy soundbites aan toen (‘The rebel! The rebel!’) en je hebt een opruiend nummer dat nog wel 80 jaar meekan.

Vette domper op de feestvreugde was de mededeling dat uitgerekend 2Pac niet zou komen. De reden ervan werd pas later duidelijk. Hij was in the USA in een rape-case verwikkeld geraakt en kon het land niet uit. Twee jaar later, in 1996, werd 2Pac doodgeknald. Alles wat resteert van zijn NL-debuut is een flyer.

2pacnn
 Oeps, vingers in de war, maar toch lekker pootjebaden samen met Snoop Doggggggg.

In latere tijden is er nog een hoop te doen geweest om 2Pac als optredend HOLOGRAM.  Op het Calfornische woestijn-festijn Coachelle kende dit fenomeen in 2012 zijn podiumdebuut. Was een beetje angstaanjagend echt. Op het podium kreeg hij zelfs gezelschap van Snoop Dogg, die met zichtbaar plezier meewerkte, want nu voor het eerst samen op de planken. Het e-bedrijfje achter de levende hologram-technologie ging echter al snel failliet. Dus ook deze versie 2Pac was al ten grave gedragen voordat we er in Europa goed en wel kennis van konden nemen.

2pac77
Dat krijg je ervan als je Snoop Doggg met een hologram laat optreden

Voorts gaat er in New York volgende week een MUSICAL in première rond de persoon 2Pac. Titel: Holler If You Hear Me. Als Joop van der Ende daar lucht van krijgt…. Maar vooralsnog is de conclusie dat tot drie keer toe een carnatie van 2Pac de Nederlandse podia niet gehaald heeft. Had J. Cole dan toch gelijk?

2paccc
Gangsterrap op Broadway, het moet niet gekker worden

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=oD1wE3wfRpo]
NEE MENEERTJE, want 2Pac heeft WEL DEGELIJK éénmaal in NL op het podium gestaan. Dat was op 17 november 1989 in de Effenaar in Eindhoven. In zijn jonge jaren was hij namelijk korte tijd eerst als roadie, daarna als danser en “hype man” verbonden aan DIGITAL UNDERGROUND. In deze clip van de Californische feestneuzen zien we 2Pac zijn debuut maken, hij mag hier al een stukje meerappen. Historisch materiaal dus! Let op bij 2:19, het is die gozert in dat stoeltje.

2pac3
Dit ging ook al niet door. Maar wel goed van mij om de flyers te bewaren

 

Comments

comments

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑