Nu uit!

Published on augustus 16th, 2014 | by snoeischaar

0

De nieuwe Reigning Sound: bloedjemooi!

Een LP die de afgelopen dagen werkelijk niet van mijn platenspeler te bránden is is Shattered, de nieuwe van Reigning Sound. Ja, die kutregen van de laatste tijd ook… Je grijpt dan als vanzelf naar iets dat troost biedt, denk ik. Of dat nou een verse stroopwafel, een plons oploskoffie, een vergeelde Playboy uit 1953 of een lekker plaatje is… Goeie muziek als medicijn tegen de melancholie & de dwarsliggende elementen? Ja tuurlijk, werkt altijd!

Hier en daar in de media kon je al lezen over deze nieuwe van Reigning Sound, zoals wij allen weten het Memphis-vehikel van ex-Oblivian Greg Cartwright. Je kunt daar dan simpele zwart-wit verhaaltjes lezen over een oorspronkelijke herriemaker die  – nu pas en op latere leeftijd-  de fraaiste ballads is gaan maken. Dat soort verhalen storen mij hoor hee, want niet gehinderd door enige kennis van zaken zien deze broodschrijvers met name de fantastische debuutplaat van Reigning Sound geheel over het hoofd. Die plaat, ‘Break Up, Break Down’ uit 2001, is wat mij betreft de aller-, állermooiste heartbreak-plaat die er bestaat. Vol met hartverscheurende ballads, vol met liefdesverdriet en bijbehorend zelfbeklag. Toen al! Geen gelul dus svp!

obliviansc
Greg Oblivian (links), Jack Oblivian en Eric Oblivian, Theater Kikker, Utrecht 1995 (zomaar een opmerking, ergens online: ‘ach, theater Kikker en flesjes Brand, hoevaak ben ik daar niet knetterlam vandaan gekomen?’).

Sterker nog: met Shattered is wat mij betreft de cirkel weer rond. Shattered  IS Break Up, Break Down, het is gewoon dezelfde plaat eigenlijk, maar dan afkomstig van een kerel die is opgegroeid en 13 jaar ouder en wijzer geworden is. Een volwassen plaat zogezegd.

obliviansd

Handtekeningen zetten na afloop van het Kikker-concert, met midden Eric Oblivian en Jack Oblivian. Wie oh wie herkent de lokale fans daaromheen staand?

obliviansb

Shattered is opgenomen in de hippe Daptone Studios in New York, en dat kun je horen ook. Alles klinkt transparant, uitgebalanceerd, en ook nogal retro… In deze retro-soul-omgeving, waar ook Charles Bradley en Sharon Jones & The Dap Kings floreerden, komt Reigning Sound bijzonder goed tot zijn recht. Hier en daar denk ik zelfs de geest van Steve Cropper en Booker T Jones rond te horen waren… ja, qua muzikale begeleiding klinkt het soms als een nachtelijke, bluesy maandagsessie van Booker T. & the MG’s.

oblivians groningen
Greg links, tijdens de grote Oblivians reünie-tour, VERA, Groningen, 2009. De handdoeken om het hoofd zijn een geintje.

Nou heb ik normaliter een aangeboren achterdocht tegen dit soort opgehipte sounds en vormgeving. Zie ook de hoes, want die ziet er verdorie uit als een James Brown-revue reissue ofzo. Maar dit keer moeten we toegegeven: deze Reigning Sound klinkt zeer overtuigend, ontspannen en ook op een mooie manier ingetogen. Kortom: het werkt! ‘Shattered’ is gewoon een verdomd mooie plaat dus!

010
Greg rechts, met Reigning Sound tijdens Incubate Festival, 013, Tilburg 2012

Greg is een romanticus eersteklas natuurlijk, hij hoeft zijn hartklep maar half open te draaien en de liedjes stromen eruit. Tekstueel worden zijn liedjes bevolkt door welgeteld twee hoofdpersonen, namelijk ‘you” en “I”, oftewel de ik-figuur en de jij-figuur. Waarbij de ik-figuur steevast een mannetje is en de jij-figuur steevast een vrouwtje. Binnen die strikte afperking weet Greg een schier eindeloze variatie aan onderwerpen aan te brengen. Op zo’n manier wordt een draaibeurt van een Reigning Sound-plaat een soort rondgang door de krochten van Greg’s hartje, dat immer blinkt en van goud is.

Reigning Sound een week of zes terug in San Diego. Dit nummer (‘North Cackalacky Girl’) is het openingsnummer van Shattered

Qua blinkende sound vermoed ik wel een valkuil en ik wil Greg bij deze dan ook graag (en gratis) waarschuwen: dit soort shit kan het verkeerde publiek aantrekken! Want verkeerd succes ligt op de loer, Plaat van de Maand in de nieuwe Linda, oei oe oei, je moet er toch niet aan denken…

  • Overigens: op Shattered staat één cover namelijk ‘Baby It’s Too Late,’ een mij tot voor kort onbekend 1967-garagerock-nummer van de band Shadden & The King Lears.

  • Overigens: Shattered is niet alleen de titel van de RS’s nieuwste plaat, Shattered Records was ook de naam van het platenlabeltje van wijlen Memphis-legend Jay Reatard. Wellicht is deze plaat ook bedoeld als een soort van verborgen knipoog / eerbetoon aan Jay?

memphis

  • Overigens over Jack Oblivian gesproken: op 28 augustus speelt hij in Db’s, Utrecht. Wist je overigens dat de schrijver dezes (met twee trouwe maten) way back in 2008 te gast was bij Monsieur Jeffrey Evans in Memphis? (zie foto hierboven, Jeffrey links) En daar zelfs geslapen heeft? En dat dat bijna onmogelijk was vanwege de enorme bergen blitze prullaria die hij verzamelt ? En dat Jack Oblivian zijn buurman is/was? En dat zich tussen de platenverzameling van Jack LP’s van Herman Brood (!) bevonden?

  • Enzovoorts

 

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑