Nu uit!

Published on januari 31st, 2017 | by debramster

0

Enge man in Witte Huis door Larry David

Sinds de verkiezingswinst van Donald Trump is het tandengeknars niet van de lucht in Hollywood, Ca., dat bekend staat als het liberal middelpunt van de Verenigde Staten van Amerika. En daarmee dus van de wereld. Maar niemand zal op dit moment zo hard zitten te balen als humorgenie en Seinfeld-multimiljonair Larry David. Hier is waarom.

Larry David is samen met Jerry Seinfeld de schepper van Seinfeld. Dat is zowel in financieel als in en artistiek opzicht de meest succesvolle sitcom ooit. Mensen die daar hun beroep van maken schatten dat Larry zeker $ 500 miljoen heeft verdiend aan de serie. Onlangs betaalde streamingdienst Hulu nogmaals een astronomisch bedrag voor de uitzendrechten van de serie. Het humorgeld blijft dus binnenstromen bij de heer David.

Ondanks die rijkdom blijft Larry David een even rechtgeaard democraat als hij in zijn jeugd was. Voorbeeldje? In seizoen 4 van Larry’s eigen sitcom Curb Your Enthousiasm geeft zijn vrouw hem een vrijbrief om bij wijze van 10-jarig huwelijkskado vreemd te gaan. Dat het hem steeds maar niet lukt bij een dame in bed te geraken is de running gag van dat seizoen. In de laatste aflevering lijkt het dan eindelijk te lukken. Toch kiest Larry er op op het moment suprème voor om van de daad af te zien. Reden: de dame in kwestie blijkt republikein te zijn.

Ander voorbeeld: Larry persifleerde tijdens de laatste verkiezingscampagne Bernie Sanders bij Saturday Night Live. Hij maakte zelfs een spoof-aflevering van de zijn eigen sitcom, die voor de gelegenheid Bern Your Enthousiasm werd gedoopt. Miljoenen kijkers bij SNL, bijna 5 miljoen hits op Youtube: reken maar dat het een bijdrage heeft geleverd aan het succes van Bernie.

Laatste voorbeeld: Larry doneert bij elke verkiezing een flink bedrag aan democratische kandidaten. Okee, dat doen alle celebrity’s in Hollywood natuurlijk. Maar bij Larry gaat het om echt serieuze bedragen. Daardoor is hij een graag geziene gast op democratische conventies, die hij dan ook geregeld bezoekt.

De man die bekend staat om zijn gevoel voor ironie zal er dus niet om kunnen lachen dat Steve Bannon, de man die momenteel met Trump het Witte Huis bestiert, daar mede zit vanwege het succes van Seinfeld.

Dat zit zo: voordat Bannon het fact free nieuwsplatform Breitbart oprichtte, Trumpfluisteraar werd en als Batman’s Joker chaos en verwarring in de wereld begon te zaaien, was hij bankier en investeerder. Bij een van zijn deals tikte hij zo’n beetje per ongeluk een deel van de rechten van Seinfeld op de kop. Dat was destijds geen zekere investering, want de serie was nog helemaal niet populair. Maar na een aantal jaar groeide het succes en werd dus ook Bannon miljonair. Net als Larry verdient hij er nog steeds aan. Moet je nagaan: de Trumpiaanse antichrist heeft zijn positie mede te danken aan het succes van een in oorsprong subversieve en in- en in-liberal televisieprogramma. Het zou warempel zomaar een verhaallijn van de serie zelf kunnen zijn, met “George” in de rol van Bannon. Je ziet het voor je.

Overigens zullen ook de andere grootverdieners van de serie er niet blij mee zijn dat ze Bannon rijk hebben gemaakt. Kijk maar eens naar deze speech van Julia Louis Dreyfuss (“Elaine”) bij de SAGA-awards eerder deze week.

En Jerry zelf is misschien wat minder politiek uitgesproken, maar hij zal met The Donald nooit zo’n gezellige aflevering van Comedians In Cars Getting Coffee maken als hij met Obama deed.

En nu we toch bezig zijn: de aflevering “The Limo” van Seinfeld komt met de politieke ontwikkelingen in de USA ineens ook in een ander daglicht te staan.

Ja mensen, als het niet om te huilen was, zou het om te lachen zijn.

Gelukkig is er, om ons op te vrolijken, ook nog wat leuk nieuws over Larry. Hij is namelijk druk bezig om het langverwacht 9de seizoen van Curb Your Enthousiasm te maken (het vorige is van vijf jaar geleden). Ik durf alvast een stevig Trumpgerelateerd subplot te voorspellen.

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑