Nu uit!

Published on december 27th, 2016 | by Frank

0

Luctor et Emergo

Was ik druk bezig om die nare top 2000 te vermijden, kwam ik deze week alsnog uit bij het Instituut van Beeld en Geluid en dan wel bij het project Re:VIVE. Bij dit project worden samples van geluidsopnames, films en radio- en tv-uitzendingen uit het archief van het Instituut nogmaals opnieuw hergebruikt. Eerder in deze serie werden al de historische straatgeluiden van Amsterdam en Rotterdam door electromuzikanten tot frisse muziek omgezet. Nu kreeg het Ierse electroduo Lakker de eer om te gaan pielen met de collectie.

Lekker!

Dara Smith and Ian McDonnell, met inmiddels Berlijn als vaste uitvalsbasis, werden gevraagd om het thema ‘Nederlanders en het water’ onder handen te nemen. Ze mochten vrij snuffelen door het immense archief, gingen gesprekken aan en zijn door het Nederland gaan reizen. Beide waren zeer verrast door, wat wij waarschijnlijk iets te normaal zijn gaan vinden, wat hier gedaan wordt om het dreigende water tussen de oevers te houden.

In mei van dit jaar kwamen ze met Struggle & Emerge geheel opgebouwd uit geluiden uit het archiefmateriaal. Met deze EP moet je je zuidwester en oliejas aanhouden. De wind giert langs je hoofd en het water spat in je smoel. Waar het begint te kabbelen, blijft altijd de dreiging voor de volgende watersnoodramp.

Op de site van Struggle & Emerge  en in de documentaire vertellen hoe ze het archief hebben gebruikt als een bron voor al hun samples en hoe enkele nummers zijn ontstaan. Het 1e nummer op de EP is Reclamation en vertelt het verhaal hoe land op het water is gewonnen. De bassline van het nummer pikten ze van het ratelen van een projector. Zij hoorden er de specifieke Reece-bassline in, die veel in drum ’n bass wordt gebruikt. Aangevuld met het tegelijkertijd toeteren van de hoorn van twee sleepboten, werden beide samples uitgebreid door sequencer en andere electronica gehaald.

Op de site is jammer genoeg geen aandacht voor het meest overweldigende en opwindende nummer Maeslantkering Gating.  Een industriële noisy soundtrack die op een gewelddadige manier de strijd van Nederland met het water vangt. Andere tracks gaan over de ramp van 1953, Fierljeppen en de strijd van de Zeeuwen met het water.

Dat Lakker kan experimenteren hadden ze al laten horen op hun voorganger Tundra uit 2015. Hoewel ook daar de nummers zeer sfeervol zijn en prachtig opgebouwd, zoals bij Boards of Canada, klinkt ‘Struggle & Emerge’ door de projectmatige aanpak veel meer als één geheel. Dit is bijzonder plaatje en de docu geeft een interessant inzicht hoe de muziek van Lakker tot stand komt.

 Comments

comments

Tags: , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑