Nu uit!

Published on augustus 28th, 2012 | by snoeischaar

0

Nee maar: een glamrock koffietafelboek!

Aan de opmars in aanzien die de early 70s glamrock-scene doormaakt lijkt maar geen einde te komen. Zo verschenen er de afgelopen jaren vele compilaties, verzamel-dvd’s en een heuse speelfilm (Velvet Goldmine van Todd Haynes, tjeezus uit 1998 alweer). Op E-bay zijn de prijzen voor obscure glamrock-singles de lucht ingeknald, en dan zijn er ook nog van die nieuwerwetse bands die met veel levensvreugde inspiratie plukken uit de glitterruif, zoals daar zijn The Darkness, Scissor Sisters, Muse, Art Brut, Miko, Lady Gaga en weet ik veel wie allemaal nog meer. In Engeland staat zelfs een definitieve 4-cd glambox op stapel op het ‘fameuze’ 7Ts-reissue-label.

Helemáál onvergetelijk is natuurlijk die Nederglam cd-compilatie uit 2009 (’Clap Your Hands and Stamp Your Feet”) die een knappe Hollandse jongeman uit het midden des lands voor Excelsior samenstelde, zie hier de website. Kettingzaag Magazine was destijds het allereerste medium dat lucht kreeg van deze release, dus een beetje r.e.s.p.e.c.t. voor deze zware en onbaatzuchtige journalistieke arbeid is wel op zijn plaats, dacht ik zo.

Jeremy Thompson is een jonge New Yorker en ex-bassist van the Carbonas die al een aantal jaren met een eigen vinylplatenlabeltje aan de weg timmert. Dat label heet Sing Sing Records en specialiseert zich in het heruitgeven van obscure (vooral 45s, bijna geen 33s!) punkrock plaatjes van jaaaaren geleden. Het leuke van dat label is dat Jeremy de Nederpunk blijkbaar een warm hart toedraagt, getuige smaakvolle re-issues van De Cylinders (2 x), the Blitz (2 x) en Panic, check zelf.

Nu is die Jeremy niet voor één gat te vangen, en hij vatte het lumineuze idee op om een boek samen te stellen met daarin puur en alleen afbeeldingen van Europese ‘glam, proto punk and bubblegum’ platenhoesjes uit het tijdvak 1970-1976, vanzelfsprekend alleen van 45s, niet van 33s! Welnu, dat boek Wired Up is zojuist verschenen, helemaal kakelvers van de spreekwoordelijke pers en wat dacht je wat, Kettingzaag heeft reeds een exemplaar op de kop weten te tikken! (stappie bedankt!) De drukinkt is nog maar nauwelijks opgedroogd, ja het boek ruikt lekker fris, als een onderwaterwindje van Ranomi Kromowidjojo.

Glam in full effect: Suzi Quatro!

De lezer dezes moet weten dat men in Amerika pas heel laat in de 70s begon met het drukken van full-colour hoesjes voor 45s. Voordien ging zowat alles daar in generic factory sleeves. In Europa waren kleurenhoesjes daarentegen al vanaf de early 60s zeer gebruikelijk, dus het zal geen verwondering wekken dat Amerikanen de Europese hoezen- en kleurenrijkdom altijd met veel bewondering hebben bezien.

Extravaganza…

De lezer dezes moet ook weten dat de huidige interesse er vooral is voor (destijds) vergeten, tweederangs acts, ofwel voor de zogenaamde ‘junk shop glam’-acts, ofwel voor het spul dat hier tientallen jaren lang voor nog geen halve grijpstuiver bij De ARM lag weg te rotten. Retecool vind men dat nu.

Rommelmarktrotzooi tot kunst verheven….

Met ‘Europees’ wordt in Wired Up met name continentaal West-Europa bedoeld. Groot-Brittannië bijvoorbeeld komt er in dit boek qua hoesjes wat bekaaid vanaf, al staan er wel interviewtjes in met nu zeer gewaardeerde maar destijds totaal genegeerde UK B-acts als Hector, the Jook, Brett Smiley, the Hammersmith Gorillas en Iron Virgin.

Bonnie mag natuurlijk NOOIT ontbreken…

Het leuke van Wired Up is overigens weer dat die Jeremy de Nederglam blijkbaar een warm hart toedraagt want in het 384 pagina’s tellende full-colour boek wemelt het van de vaderlandse acts uit die tijd. Daarbij is een speciale rol weggelegd voor PANTHERMAN (alias van Frank Klunhaar uit den Bosch) die –serieus waar!-    steeds meer uitgroeit tot een internationaal glamrock-icoon, getuige ook de foto van hem op de achterflap van het boek.

I am your Pantherman, I’ll show you my claws…

Dat de samenstellers van het boek zich flink lijken  te hebben laten inspireren door de opmaak van het Clap Your Hands And Stamp Your Feet-cd-boekje zullen we maar als compliment beschouwen, want dat WAS tenslotte ook een baanbrekend en imposant 48-pagina werkje….

Anyway, heb je thuis een mooie koffietafel en ben je gevoelig voor early 70s design, fotografie en typografie, inclusief alle extravaganza, uitbundigheid, primitiviteit, amateurisme, hilariteit en naïviteit die daar destijds bij kwamen kijken, dan is dit boek echt iets voor jou man! Koop ‘m via http://www.wiredupbook.com

Over een paar weken vindt in een pub in Londen de book launch plaats en het zou héél goed kunnen zijn dat Kettingzaag daar met zijn grote neus vooraan staat. Bericht volgt.

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑