Live

Published on maart 23rd, 2012 | by snoeischaar

6

Opnieuw in katzwijm voor Exene en John

Een paar jaar terug viel deze jongen opnieuw in katzwijm voor zijn oude jeugdliefde genaamd X. Je weet wel die amerikaanse punkband, niet te verwarren met “the Australian X”. In Europa konden ze nooit een potje breken, en naar mijn weten heeft X dan ook nooit in Nederland opgetreden. Maar ik kan me vergissen hoor (probeer een band met zo’n naam maar eens te googelen). In ieder geval, nu komen ze eindelijk een keer deze kant op, maar godnondeju dat heb ik weer, staan ze in het voorprogramma van fokking Pearl Jam in het Ziggo Dome! En dan blijkt het ook nog uitverkocht te zijn!!

xbbb

Ja, deze jongen had ooit zijn tienerhartje verpand aan de complete punk-movement van Londen en New York. Maar toen kort daarop ook de Westcoast ontbrandde met nóg weer honderden bands die nóg snellere muziek maakten, toen haakte ik af. Dat wil zeggen, met uitzondering van X uit Los Angeles. Op het eerste gehoor brachten deze gasten vrij traditionele rocksongs, maar het was de fraaie echtelijke samenzang tussen Exene Cervenka en John Doe die het geheel met gemak boven het gros deed uitstijgen. En dan die teksten man, soms zwaar op de hand, maar altijd punk & poëtisch, en nooit helemaal te vatten, waardoor er altijd iets te raden overbleef, de geur van de goot en decadentie… . Yep, als het waar is dat nergens op aarde de scheidslijn tussen glamour en verval zo dun is als in Los Angeles, dan is X de meest archetypische LA-band die je maar kunt bedenken! 

Mijn all time favorite X-song is The Have Nots, het slotstuk van hun briljante album Under The Big Black Sun uit 1982, geproduceurd deur Ray Manzeurak van the Deurs. Volgens de band zelf ‘a kind of a working-man drinking song.’ Overigens, het hele album is niet zo vrolijk, de zus van Exene kwam kort voor de opnames te overlijden – killed by a drunk driver.

Er verschenen destijds nog meer X-aanhangers op het toneel. Bret Easton Ellis bijvoorbeeld kwam aanzetten met een regel uit The Have Nots, dat op de titelpagina van zijn debuut Less Than Zero staat: “ …. This is the game that moves as you play…”  Maar ja, dat boek gaat dan ook over ’the rich and spoiled children of LA who have it all- sex, drugs, fast cars, air conditioned mansions – a world devoid of feeling and hope’

Anyway, kort daarop zat X dicht tegen een nationale USA-doorbraak aan. Maar het mocht niet zo zijn…. de band implodeerde. Misschien kwam dat wel omdat David Letterman plotseling het idee kreeg dat hij Geert Wilders en Fleur Agema in zijn programma had staan, God mag het weten….:

Op 26 en 27 juni in Ziggo Dome.

Comments

comments

Tags: , ,


About the Author6 Responses to Opnieuw in katzwijm voor Exene en John

 1. Frank says:

  Zo lust ik er nog wel een.
  Een andere band waar Snoeischaar wat over te zeiken had was The Nosebleeds (he, ook al uit Madchester). Ze hadden maar een kort bestaan en in hun gelederen o.a. Vini Reilly. Maar nog even voor de aanvullende informatie waarom gevraagd was. De single ‘ain’t bin to no music school’ kwam uit in de zomer ’77. Morrissey (aka The Pope of Mope) trad toe begin 1978 en deed met hen twee optredens in april/mei ’78. Moz ontkent alles.

 2. Electricboellie says:

  Mooie intro voor de tentoonstelling God save the Queen dit weekend. En hoewel niet helemaal mijn swing, wel een erg goed geschreven stukje werk over een te missen (voorprogramma Pearl Jam zeg je? Boycotten zeg ik) band.
  Krijg wel weer zin om de psycho killer’s boeken te lezen.

 3. debramster says:

  Goh, dat er ook al blitse muziek werd gemaakt toen ik nog met mijn Matchbox-autootjes speelde 🙂 Leuk Snoeischaar! Neerladen gaat vast moeite kosten, maar ik ga er mijn best voor doen. Aan de filmpjes te zien moest ik maar voor het oude werk gaan. Dat het einde in zicht was dat was bij Letterman al wel te horen. Dat klonk niet echt geinspireerd.

  Enneh Frank, doe ff een langer stukje schrijven over die Nosebleeds.

 4. KPSS says:

  Eindelijk iemand met verstand van de punk. Is X niet ook een voorloper van de Straight Edge beweging (net als Fugazi)? Vandaag kwamen op mijn eigen Ipod via de shuffle plotsklaps de Dead Boys voorbij als terecht antidotum tegen een al te blij voorjaarsgevoel. Ook zo’n fraaie US-punk band (die met cockney-accent zingen). Heb meteen even achtergrondinfo gecheckt en wat blijkt: Jef Mangum was bassist bij de Dead Boys. Jeff Mangum? Juist ja, die komt op Primvera dit jaar.

 5. debramster says:

  [Brilsmurfmodus aan] De Jeff Mangum van Neutral Milk Hotel is niet dezelfde als van Dead Boys. De eerste is geboren in 1970 en zou ten tijde van Sonic Reducer een jaar of 8 zijn geweest. [Brilsmurfmodus uit]

 6. debramster says:

  Ze spelen ook op Werchter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑