Klassieker

Published on december 21st, 2013 | by debramster

6

VPRO zet mijn oude cassettebandjes online

Mensen wat een feest! Fons Dellen gaat met pensioen. Dat feit op zich is natuurlijk niet per se een feest, maar als afscheidskadootje heeft 3voor12 veertig optredens van bandjes in De Wilde Wereld en Nozems-A-Gogo online gezet.

Even voor de jongste kijkbuiskindertjes: vroeger had je niet elke dag de Coen & Sander Show op de radio. Niet omdat Coen noch Sander geboren waren, maar omdat je dus elke dag van de week andere “zendgemachtigden” met steeds andere programma’s op de radio had. Verwarrende tijd man!

Image

Mmmm, Lotje…

Gelukkig had je op woensdag een natuurlijk rustpunt in de week. Dan was het namelijk VPRO op de radio. Geen muziek uit de top 40, maar verse klanken van de nieuwste kutbandjes uit binnen- en buitenland. Fons Dellen was eerst met Bram van Splunteren (De Wilde Wereld) en later met Lotje IJzermans (Nozems-A-Gogo) het muzikaal kompas voor gezonde adolescenten die verder wilden luisteren dan hun oor lang was.

Bij Fons hoorde je voor het eerst muziek van The Pixies, Public Enemy, The Gun Club en The Fall. Verfrissend was dat de presentatoren hun mening over platen allerminst onder stoelen of banken staken. Liedjes van Morrissey werden bijvoorbeeld nooit gedraaid zonder een sneer dat het wel wat vrolijker mocht en de weinig vrouwvriendelijke lyrics van The Geto Boys waren zelfs aanleiding tot een fikse ruzie tussen Fons en Lotje. Fons leerde ons dat muziek niet zomaar voor de wegwerp was, maar iets om van te houden, om om te geven en een serieus onderwerp van discussie.

Lotje doet de Peppers

Fons draaide niet alleen plaatjes. Er kwam meestal ook een bandje in de studio spelen. Een Britse of Amerikaanse band die net Nederland aandeed voor een tourtje bijvoorbeeld, maar ook verrassend veel Nederlandse bands. Dan zat je dus klaar met je cassettespeler om twintig minuten livemuziek van je favoriete band op te nemen. Destijds had ik menig TDK SA-90 bandje volgespeeld met wekelijks woensdagmiddagvermaak. Het hoogtepunt van al die sessies was de letterlijk spetterende set van The Red Hot Chili Peppers, waar ik als tiener natuurlijk groot liefhebber van was. Later in die week heb ik de band trouwens nog zien spelen in een Chinese supermarkt te Rotterdam.

En nu staat een groot deel van die optredens dus gewoon online. Sets van The Fatal Flowers, Jefrey Lee Pierce, Buffalo Tom, Boegies, Carter The Unstoppable Sex Machine, Nick Cave en ga zo maar eventjes door. Heerlijk jeugdsentiment voor de kerstvakantie. Weet je wat: ik ga ze gewoon weer opnemen!

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author6 Responses to VPRO zet mijn oude cassettebandjes online

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑