Klassieker

Published on april 21st, 2014 | by snoeischaar

0

Hard-drugs en Record Store Day 2014

Dit jaar hield deze jongen het bescheiden op de Record Store Day en kocht slechts enkele 7 inches.

Een plaatje waar ik erg blij mee ben is Sister Morphine van Marianne Faithfull. De afgelopen jaren had ik er al een paar keer op geboden via Marktplaats, maar steeds weer werd ie voor mijn neus weggekaapt door paardenbeffers die zo nodig moesten overbieden. Ja, persoonlijk vind ik dat een mooie taak voor RSD: ouwe, onbetaalbaar geworden collector’s items weer toegankelijk, verkrijgbaar en betaalbaar maken voor het grote publiek.

morphine

Sister Morphine is vooral bekend als track van Sticky Fingers natuurlijk, de beruchte Stones LP met de talloze drugs-referenties. Die plaat maakt weer deel uit van de gouden trilogie Let it Bleed -Bagger’s  Banquet–Sticky Fingers (heel bewust noem ik hier de enigszins overschatte nummer 4, Exile on Main Street mooi niet). De versie van Marianne Faithfull is echter ouder, dus daar concentreren we ons hier even op.

morphine2

Marianne was het 60s-vriendinnetje van Mick natuurlijk. Al in 1964 had ze – net ‘ontdekt’ door Stones manager Andrew Loog Oldham-  een grote hit met een andere Stones compositie:  As Tears Go By. Was As Tears Go By nog een onschuldig liefdesliedje, Sister Morphine  is van een paar jaar later en is van een compleet andere orde. De hard-drugs hadden hun intrede gedaan in het leven van de Stones-entourage, en niet zo’n beetje ook…  Een behoorlijk schrijnend en pijnlijk liedje is het, over een overdosis in dit geval . “Here I lie in my hospital bed / tell me Sister Morphine, when are you coming round again? “ Breekbaar gezongen, niet echt een gezellig nummer voor bij de vaat!

Op toetsen horen we het genie Jack Nitschze en op bottleneck-gitaar Ry Cooder. Verders ook nog Charlie Watts op drums en Mick Jagger op la guitare acoustique. Deze opname is dus uit februari 1969 (de Sticky Fingers-versie is van twee jaar later).

Het verhaaltje is daarmee nog niet afgelopen want Marianne bleek over een vooruitziende blik te beschikken, …. afijn lees zelf maar:
morphine3

Als Sticky Fingers uitkomt in 1971 blijkt dat Marianne (inmiddels de ex van Jagger) niet meer genoemd wordt als mede-componist. Dat pikt ze niet, een rechtszaak volgt en die wint ze. En dat is maar goed ook want de hele jaren 70 vormen voor haar een trieste aaneenrijging van verslavingen, dakloosheid, depressies, gestrande huwelijken, zelfmoordpogingen, enzovoorts. Ironisch genoeg kan ze zich in die periode met de royalties van Sister Morphine nog enigszins staande houden.

De Stones versie. Hier mag Bill Wyman ook meedoen.

Een happy ending is er ook want Marianne wist er bovenop te komen, en al sinds de 80s is ze een redelijk gevierd zangeres en actrice.

Opmerkelijk is dat deze Record Store Day re-issue Sister Morphine als A-kantje heeft met op de flipside de Barry Mann/Gerald Goffin-compositie Something Better. Op de originele Decca-release uit 1969 is Sister Morphine de B-kant.

morphine99
Origineel Frans plaatje

En Marianne? Vorig jaar was ze nog in het nieuws omdat ze na een glijpartij haar rug had gebroken. Niet zo mooi dus, namens de voltallige redactie wensen we je veel kracht en sterkte toe Marianne! Voor een 67-jarige betekent dat wellicht het einde van een acteercarrière. En dat terwijl ze in dat metier de laatste jaren behoorlijk succesvol was, ook al kreeg ze alleen nog oma-rollen te spelen. Maar ze deed het met verve, zoals in Marie Antoinette van Sofia Coppola en in het onvergetelijke Irina Palm. Hier op de Zaag schreven we daar al over.

morphine8
1982 versie

Tot slot: laten we niet vergeten dat Marianne Faithfull (haar echte naam!) van Oostenrijks adellijke komaf was, welopgevoed en zeer belezen. Zo was een overgrootoom van haar Leopold von Sacher-Masoch, de schrijver van het erotische werkje ‘Venus in Furs’ en daarmee tevens de naamgever van het ‘masochisme.’  Haantje Mick was dusdanig verliefd op Marianne dat hij haar trachtte te imponeren met literair-historische teksten waaruit ook zijn belezenheid moest blijken.  De tekst van het nummer Sympathy for the Devil bijvoorbeeld moeten we in dat licht zien. Jaja neenee, dat heb ik niet zelf verzonnen hoor, maar wel vaker gelezen in allerlei biografieën enzo.

Comments

comments

Tags: , , ,


About the Author



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑