Live

Published on mei 25th, 2014 | by snoeischaar

0

Le Guess Who May Day 2014, was het wat?

Ik weet niet precies wat een festival nou tot ‘goed’ definieert maar we hebben ons gisteren in ieder geval weer uitstekend vermaakt tijden Le Guess Who MayDay 2014.

Dat de hele opzet van het festival hier en daar flink ter discussie stond deerde ons niet in het minst, gezeik is er immers al genoeg in deze wereld. Toch mag de organisatie zich afvragen of dat de bedoeling kan zijn: een bomvol Tivoli bij WAR ON DRUGS en NEUTRAL MILK HOTEL (dusdanig dat we niet eens een poging deden daar binnen te komen), waardoor velen zich noodgedwongen neerlegden bij een soort van tweede keuze. Ook kan het nooit de bedoeling zijn dat de grootte van het festival een soort van baalgevoel oproept. Ik bedoel: voor het tijdsbestek van één enkele avond moet je een helse keuze zien te maken: pakweg 6 acts kiezen uit een reuze-aanbod van ruim 30, allemaal even interessante bands. Ga er maar aanstaan!

LGW100
Keep on rocking in the Vredenburg: Speedy Ortiz

’s Middags waren er in de foyer van TivoliVredenburg opnames voor 3voor12 en daar konden we er getuige van zijn dat SPEEDY ORTIZ best een leuk bandje is. Hun gitaarrock is typisch 90s en de vocalen doen sterk aan Bettie Serveert denken. Betekent dat dus dat we hier met een retro-band van doen hebben? Hm… Diezelfde twijfel kriebelt omhoog bij de BIG-UPS. Bijdehante New Yorkse pikkies die net weggelopen lijken uit een krijstherapie. Hun stevige punkrock doet je afvragen wat hier nou bijzonder aan is en waarom dit nou helemaal USA overgevlogen dient te worden….

LGW105
Take it away, Cole!

Geiniger was het bij BLACK LIPS. Of bij de Black Lip moet ik eigenlijk zeggen. De band heeft namelijk de nacht ervoor dusdanig goed doorgezakt dat een middagoptreden er niet inzit. Cole Alexander is de enige die wél op zijn poten kan staan en hij komt met een geïmproviseerd solo-setje. Is dat feit op zich al bijzonder genoeg, hij weet er ook nog iets speciaals en spannends van te maken. Met behulp van wat elektronica en een op de grond liggende gitaar wurmt hij zich door rauwe stukjes country en hiphop. Geloofwaardig en gewaagd hoor, al kon ik enig geproest niet onderdrukken toen ik onwillekeurig even terug moest denken aan Dee Dee Ramone en zijn legendarisch mislukte rap-escapades.

LGW102
Quilt

Een hoogtepuntje was QUILT, die buiten voor de deur van de Schouwburg speelde in het kader van Spring Festival ofzo. Lekker landerige muziek in het zonnetje.  Zoals de trouwe Zaag-lezer nog goed weet debuteerde deze prachtband een maandje of twee terug al verdienstelijk op Motel Mozaique. Welnu, bij deze kan ik je melden dat ze momenteel middenin een machtig groeiproces zitten, vooral op het gebied van meerstemmige vocalen en de toepassing van de tremolo door de prachtige frontvrouw Anna Fox Rochinski. Ook zat er nog een staartje aan het verhaal: ’s avonds in Ekko viel Pharmakon uit, zodat Quilt nogmaals zieltjes kon winnen.

LGW103
Hou nou toch eens op met die flauwe vergelijkingen met Carlos Valderama!: together PANGEA

’s Avonds in De Helling laat TOGETHER PANGEA zien dat een hype soms ook terecht een hype is.  Deze band speelt verdomd puntige nummers, strak gespeeld en met veel harmonieus vernuft. De nummers knallen er stuk voor stuk echt uit, ja een heuse openbaring is het! Ik zeg: laten we hopen dat PANGEA en ik nog lang together zijn, om maar eens een hele flauwe woordspeling te gebruiken (is dit wel een woordspeling?). Morgenavond al gaan we ze achterna reizen naar Nijmegen, ze spelen daar samen met de Frisco synth-punks van POW!

LGW222
Echt tof dit: een gratis weggeef-flexi van together PANGEA!

Afijn, en zo zagen we nog een paar leuke dingen. Maar toch, vlak voor het avond-optreden in De Heling van Black Lips bekroop me het gevoel dat de vibe deze avond niet gaaf in de lucht hing. Vergeleken met de magistrale Oh Sees-avond van vorig jaar was het allemaal wat tammetjes, het door media-geweld opgetrommelde publiek liet het allemaal wat gelaten over zich heen komen, de fik ging er niet in, de ware passie ontbrak. Eigenlijk is dat ook meteen een beetje mijn conclusie van het hele festival. Onontkoombaar in Nederland subsidieland? Iedereen vooral met zichzelf bezig? Weet ik veel, maar in ieder geval wel veel lol gehad!

Okay luitjes, hier hou ik het effe bij, ik heb nog meer te doen vandaag. Niet uitgesloten is dat bepaalde schrijfmakkers hierna nog een duit in het zakje doet.

Comments

comments

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑