Nu uit!

Published on maart 30th, 2022 | by debramster

0

The Wedding Present herhaalt met succes hetzelfde kunstje

Even tijd voor een tussenstandje. We zitten namelijk alweer een paar maanden in een jaar waarin The Wedding Present uit Leeds de wereld iedere maand blij maakt met een vers singeltje. Dat doen ze niet voor het eerst. Ook in 1992 verscheen iedere maand een singletje van de band, aan het einde bij elkaar gebracht op het album Hit Parade. Dertig jaar later doen ze dat dus opnieuw. Maar is het wat?

Laten we allereerst maar even stilstaan bij een belangrijk verschil tussen 1992 en 2022. Dertig jaar geleden waren singles, zeker in het Verenigd Koninkrijk, nog serieuze geluidsdragers. De meest populaire single (I Will Always Love You van Whitney Houston) ging dat jaar daaro bijna een miljoen keer over een toonbank. The Wedding Present limiteerde de oplage van hun maandelijkse single tot 10.000 stuks. Die brachten ze destijds met gemak aan de man. Dat ligt in 2022 natuurlijk anders. Dit jaar heeft het singlesproject (24 Songs heet het) meer het karakter van een crowdfundingsactie. Vanaf het najaar van 2021 kon je al intekenen voor een abonnement op de singles die de band dan maandelijks naar je opstuurt. Abonnementhouders ontvangen bovendien een fraai doosje waarin je de singletjes tezamen kan bewaren. Je kunt ook losse exemplaren in de platenwinkel kopen, maar de meeste liefhebbers hebben gekozen voor het abonnement. Je hoeft er dan niet iedere maand aan te denken naar de winkel te gaan. Bovendien levert het je het warme gevoel van binnen op dat je de band wat financiële zekerheid geeft en dat David Gedge en zijn band soort van in jouw opdracht kunst produceert.

Inmiddels liggen er alweer drie singles in de fraaie doos die de pakketjesman me deze maand aan de deur bracht. Daarop staan zes liedjes. Vijf eigen composities en een cover. Dat is trouwens anders dan in 1992. Toen had iedere single op de a-kant een eigen nummer en op de b-kant een coverversie. Het is nog even afwachten of er nog meer coverversies loskomen dit jaar. De eerste (van de februarisingle) is namelijk meteen al leuk:  A Song From Under The Floorboards van Magazine.

De eigen composities zijn allemaal van het niveau dat we van The Wedding Present gewend zijn, met één duidelijke uitschieter. We Should Be Together, de a-kant van de januarisingle luistert als een instantklassieker. Het nummer is een duet met Louise Wener, de zangeres van Sleeper (jeweetwel, van britpophit Inbetweener). Het is een typisch zo’n onbereikbareliefdesliedje waar David Gedge sinds 1987 het patent op heeft, vol met fijne hooks en een lekker refrein.Het nummer bestaat al een tijdje, want in 2020 speelde de band het al vanuit hun huiskamers.

Ouderwetse lockdownbeelden

De Sleeperconnectie gaat trouwens verder dan het duet met Louise. Sleepergitarist John Stewart schrijft mee aan alle singles die dit jaar gaan verschijnen.

De meest recente single (van maart) Go Go Go/La La La brengt lenteachtige voorjaarsvibes. Op de a-kant weer een duet (nu met bandlid Melanie Howard). Dit keer krijgt de jongen het meisje trouwens wel – het is tenslotte voorjaar. Op b-kant La La La mag je op het einde gezellig lalala meezingen. Vrolijkheid alom!

Op een kwart van de rit kunnen we dus al flink tevreden zijn over de kwaliteit van dit project. Daarbij willen we ook even stilstaan bij het artwork. Iedere single is voorzien van foto’s van brutalistische bouwwerken door fotografe Jessica McMillan. Dan heb je dus allerlei moois om naar te kijken tijdens het luisteren.

Op naar single vier. En aan het eind van het jaar melden we ons wel weer voor een eindstand.

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑