Live

Published on maart 29th, 2020 | by debramster

0

Jesse Malin maakt je zaterdagavond goed (of welke avond dan ook)

De corona-initiatieven van artiesten die nu even niet in zaaltjes kunnen optreden zijn niet van de lucht.  Anderhalve week geleden begon Ben Gibbard, de zanger van Death Cab For Cutie en The Postal Service ineens dagelijks op te treden. Gewapend met alleen zijn akoestische gitaar speelde hij eigen nummers en de favoriete covers van hemzelf en zijn kijkers. Daarna zagen we vergelijkbare initiatieven van Thee Oh Sees (of was het tegenwoordig OC’s, ik ben de draad kwijt), die een camera aanzetten in hun repetitielokaal, foute discokoning Donny Benét en Jens Lekman, die via Skype persoonlijk liedjes speelde voor liefhebbers die zich daarvoor hadden opgegeven. En dan hebben we ongetwijfeld nog van alles gemist. Wat we niet hadden willen missen was de eerste uitzending van Jesse Malin gisteravond, vanuit zijn appartementje in de East Village te NYC. Al was het maar omdat het concert dat hij vanavond in Amsterdam zou geven niet doorgaat. Dat maakte hij dus gewoon even meer dan goed.

Jesse Malin kwam voor het eerst op ons pad toen zijn debuutplaat The Fine Art Of Self-Destruction uit 2002 zo’n beetje de perfecte mix tussen het geluid van Americana (of alt-country zo u wilt) en de attitude van hardcore punk bleek te bevatten. Die plaat was geproduceerd door Ryan Adams, die net als Malin in de jaren negentig volop in hardcore bands had gespeeld. Adams ver weg in Florida, maar Malin, geboren te Queens, zat in zijn jeugd vuistdiep in de New Yorkse hardcore scene. Hij was zanger van Heart Attack en later D Generation, waarmee hij later zelfs in Europa optrad. In 2003 zouden Adams en Malin nog een ode brengen aan hun hardcore roots met hun eigen punkband The Finger.

Jesse en Adams steken hun middelvinger op

Maar in 2002 was het dus tijd voor zijn eerste solo-elpee van Jesse en het was meteen een schot in de roos. Juichende recensies in muziekbladen wereldwijd zorgden ervoor dat De Helling goed gevuld was toen hij er in oktober 2003 zijn eerste concert in Nederland gaf. Uiteraard stond wij vooraan met onze neusjes, maar ook met onze oren en ogen. Jesse was na die avond voor altijd onze held. Niet alleen was hij met zijn in leer en skinny jeans gestoken band het schoolvoorbeeld van cool, hij maakte ook nog eens waar wat zijn plaatje beloofde. Met hart en ziel gezongen nummers die stuk voor stuk door een ringetje te halen zijn.  Bovendien bleek Jesse een geboren causeur en beroepsouwehoer. Tussen de nummers door had hij diverse “bits”, waarin hij ons vertelde over al zijn avonturen on the road en in het Grote Boze New York. Klassieke stand-up!

Precies dat kregen de kijkers voorgeschoteld die gisteravond afstemden op Jesse’s Youtubekanaal. Hoewel de Jesse solo in zijn appartement zeker in het begin toch wat nerveuzer oogde dan de Jesse op een podium sloeg hij zich er uiteindelijk dapper doorheen. Na twee nummers van zijn nieuwe plaat Sunset Kids en een cover van een nummer van Tom Petty (Crawling Back To You), was hij helemaal op zijn gemak voor zijn iPhone en met zijn onzichtbare publiek. De nummers en bits vloeiden daarna naadloos in elkaar over. We kregen nummers van verschillende albums voorgeschoteld, covers van The Clash en The Ramones en vooral heel veel leuke verhalen uit het leven van Jesse. Over zijn high school Kiss-coverband, de keer dat hij en een groep vrienden een concert van The Replacements verstoorden en daarna vrienden van de band werden, zijn samenwerking met Lucinda Williams en hoe hij met een afkoopsom van zijn huisbaas zijn eerste plaat financierde. Tussendoor steekt hij ons (en zichzelf) een hart onder de riem in deze ophoktijden en geeft hij nog wat lees- en kijktips aan de hand van boeken en dvd’s die her en der rondslingeren in zijn appartementje. Het vermaak is zo groot, dat iedere kijker vanzelf even de donatieknop in moet hebben gedrukt, die op Facebook en Youtube te vinden is.

Het goede nieuws is dat je Jesse’s eerste huiskamerconcert gewoon lekker op je gemak kunt terugkijken (zie hieronder). Er is zelfs nog meer goed nieuws. Jesse gaat aanstaande woensdag en volgende week zaterdag gewoon weer muziek voor ons maken. Wij voorspellen volle zaken voor Jesse bij zijn volgende toer in Nederland, die intussen alweer naar het najaar is verzet. Koop alvast je kaartje zou ik zeggen.

Comments

comments

Tags: , , ,


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑