Klassieker

Published on december 16th, 2014 | by snoeischaar

2

Legendaries dubbelkonsert te U.: Ramones en Talking Heads

Met het levendige uitgaansleven van nu in gedachten is het maar nauwelijks voor te stellen wat een ingedut stadje U. was in de mid-seventies. Zo had U. destijds een opvallend laag aantal kroegen per zoveel inwoners (en dat schijnt nog steeds het geval te zijn!) Het uitgaansvolk klonterde in de weekenden samen op ’t Wed en daarmee had je dé hotspot wel benoemd. Op muziekgebied was op dat moment RASA in de Pauwstraat zo’n beetje de enige plek waar op regelmatige basis wat relevants plaatsvond. En datzelfde RASA gaat binnenkort officieel zijn deuren sluiten. Ach ja, van oude mensen, de dingen die voorbij gaan..

De hipsters van toen togen naar KRAFTWERK, VAN DER GRAAF GENERATOR, JESS RODEN BAND, ALQUIN, ALBERTO Y LOS TRIOS PARANOIAS, KEVIN COYNE, JJ CALE, NICO, JOHN CALE, enzovoorts. En vergeet niet: in die tijd zat het publiek steevast op de grond, zelfs bij de meer heavy concerten. Handig als je een shaggie wilde draaien, maar er kwamen een hoop capriolen bij kijken als je even bier ging halen…

rasa
Typische RASA poster uit 1976

Rond 1977 doet den punckrok zijn intrede. The Ramones doen hun eerste Europese tournee. Eerst twee optredens in Zwitserland, dan vijf in Frankrijk, dan een in België, daarna vijf in Nederland, eentje in Denemarken, eentje in Zweden, twee in Finland en uiteindelijk 17 in Groot Brittannie. Aldus ging hun NL-tour:
6 mei              Paradiso, Amsterdam
7 mei              Effenaar, Eindhoven
8 mei              Huize Maas, Groningen
10 mei             Lantaarn, Rotterdam
11 mei             RASA, Utrecht

Dit was in Lille

ramones-nn

Kijk ze daar staan, langs de Pinheadgracht

ramones23
Van het optreden in Groningen resteert deze poster, van Eindhoven die hieronder. Voor de Utrechtse show was er vrijwel zeker geen poster gemaakt.

ramones effenaar

ramones-lantaarn-setlist-cassette

Er is weinig goede wil voor nodig om te stellen dat met dit dubbelkonsert de nieuwe tijd haar intrede deed in het ingeslapen studentenstadje U. Een voorbode ervan verscheen in het Utrechts Nieuwsblad van 10 mei 1977, alsmede (iets onnozeler) in het Stadsblad van diezelfde week.

ramones99

ramoness
sorry, beetje lopen kledderen destijds
ramones8
Er zijn zelfs idioten die de ticket van destijds nog steeds bewaren

In haar memoires ‘There goes gravity’ van journaliste Lisa Robinson gaat zij in op de (volgens haar) door tegenslagen gekenmerkte Europese tour: ‘In Holland Johnny Ramone’s leather jacket was stolen and Danny Fields had to have another one shipped from New York.’ Her en der zijn er online opnames van het Ramones konsert te vinden, zoals hier of hierrr.  Of gewoon hier:

Minstens zo bijzonder was het Talking Heads konsert (David Byrne die zowat ieder nummer introduceert met  “the name of the next song is…”) dat met de oren van nu nog verrassend fris en crispy klinkt. Als je niet beter wist zou je zeggen dat deze lui de mosterd bij Vampire Weekend of Ought gehaald hebben ofzo… Afijn, vanaf mei 1977 ging het publiek weer gewoon staan bij optredens, alleen al daarvoor moeten we Talking Heads en Ramones alle credits geven.

ramones11
1,2,3,4, Rocking the RASA club!
ramones14

De volgende dag op het schoolplein van het Bonifatius College ging het er zo aan toe: “Hey puistenkop, hoe waren die Ramones nou gisteren?” . “Euh ja, wel gaaf man, een soort Status Quo eigenlijk…”  .

De originele Ramones zijn alle vier dood nu. Ik hoop vurig en oprecht dat ze mij die woorden willen vergeven.

ramones13

ramones10
Joey (heeft ie nou een colbertje aan?) op straat in Utrecht met journalist Peter van Bruggen.

Niet onvermeld mag blijven het konsert dat het Utrechtse bandje MISSELIJK gaf in Ekko, op een Culturele Zondag in maart 2008. Het Ramones konsert was toen net dik 30 jaar geleden en het grappige idee was om de setlist van 11 mei 1977 integraal na te spelen. Onbedoeld bleek het niet alleen een mooie hommage aan de geniale muziek van The Ramones, maar doordat hun konsert naar het eind toe qua tempo stevig ineenzakte, werd het ook een eerbetoon aan het moordende tempo dat da brothers gewoonlijk hanteerden. Ramones = Topsport!

(met dank aan Jeroen V voor de live-foto’s!)

Ook het Nieuwsblad van het Noorden moest even wennen aan het nieuwe geluid…
NRC, 7 mei 1977
All good cretins go to Mokum
Lyon, 28 april
Slough, 28 mei
Aylesbury, 26 mei
Manchester, 22 mei
Parijs, 2 mei
Londen
Hun allereerste Europese optreden was op 24 april in Zurich, ere wie ere toekomt
Wat doe ik hier eigenlijk? Johnny en Dee Dee bij de Zwitsers-Franse grens
Dat was het? Nee, een jaar later (15 sept 1978) zijn ze alweer terug in Holland, hier gekiekt voor de Paradiso. Nu met nieuwe spijkerbroeken en met Marky erbij. Let ook op het afgebladderde postertje van God’s Heart Attack
Nog een keer Aylesbury, bijna dezelfde poster als hierboven
Toch wel een Utrechtse poster blijkt er te zijn…
Zelfs in Geneve speelden zij (daar bij dat meer)
Nog een ticket
Als katten in een vreemd pakhuis, de Ramones in Parijs. Kleine kuttafeltjes en geen cola maar wijn, gadverdamme!

Comments

comments

Tags: , , , , ,


About the Author2 Responses to Legendaries dubbelkonsert te U.: Ramones en Talking Heads

  1. Pingback: black midi: lekker onstuimig met Talking Heads als leidraad - DeKettingzaag

  2. Pingback: Spinvis stort zich op de Utrecht Punks - DeKettingzaag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑