Nu uit!

Published on juli 3rd, 2017 | by debramster

1

Ik ga op vakantie en neem mee #2

De zomervakantie staat voor de spreekwoordelijke deur. Tijd om uit te rusten, de zinnen te verzetten en om eens die achterstallige Spotify-afspeellijstjes te checken. Geen achterstallige afspeellijsten? Geen nood, onze redacteuren helpen je deze week een handje met de soundtrack van je vakantie. Gisteren Koen, vandaag brengt de Snoeijschaer zijn grote muzikale vakantieboek! Take it away Snoei:

Energieke gospel-postpunk op een Motown-beat, hmm, hoe zou dat klinken? En is dat anno 2017 nog wel actueel en geloofwaardig? Nou op papier misschien niet, maar wel als je The Underside of Power van ALGIERS eens durft te beluisteren… Deze zwartwitte band rondom vocalist Franklin James Fisher schudt het uit de mouw alsof mama-neger een moeder van kleur het ze daar in Atlanta, Georgia hoogstpersoonlijk als dwangvoeding door de strot geduwd heeft. Knap gedaan hoor, politiek bewogen ook, al moet je weten dat deze band door de Britse mangel is gehaald: de productie was in handen van twee Portisheads, het label heet 4AD en tegenwoordig touren ze door Europa als voorprogramma van Depeche Mode! En o ja, deze band is vernoemd naar de roemruchte wijk-aan-de-overkant-van-de-rivier in New Orleans.

Echt uit New Orleans komt BENJAMIN BOOKER. Likkebaardend moeten we meteen terugdenken aan die ene, zeer gedenkwaardige Le Guess Who-avond in Ekko in 2014. Twee black brothers speelden er kort na elkaar de sterren van de hemel. Curtis Harding en Benjamin Brooker heetten ze, allebei zanger-gitarist. Curtis Harding leek toen (heel even) de nieuwe garage-soulbelofte en toen Benjamin “tevreden roker” Booker zijn spetterende, zelden vertoonde rock-show beëindigde, waarbij hij gepassioneerd door de knieën ging, toen gilden we zelfs “godver, de nieuwe Jimi Hendrix!” bij elkaar in het oor.

Benjamin (rechts) tijdens Le Guess Who? 2014

Maar daarna was het een paar jaar akelig stil rond Benjamin. Twee jaar geleden speelde hij nog wel op het Konijnenholfestival in Beuningen, maar dat was vooral een herhaling van zetten. Tot nu toe dan, want zie: hij is back met een tweede plaat Witness. Daarop een sound waarover duidelijk is nagedacht: een meer soulvolle benadering, Mavis Staples is als gastzangeres aanwezig en een klodder gospel maakt het af! Is dit dan de sound van 2017?

Van de week kreeg ik een appje van mij nichtje P. “Hey Ome Snoey, heeft u deze al gehoord? Deze kan u wel waarderen dacht ik zo.” Eraan gelinkt zat Adeline, de nieuwe van ALT-J. “Ik ga ze zien op Sziget,’ appte ze er nog trots achteraan. Nou okay, op zijn minst interessant dit, en verders wij zijn nooit te beroerd om ruim baan te geven aan andermans muzikale tips, zeker niet wanneer die uit jeugdige hoek komt.

Welkom op de afdeling ‘garagepunks die uitgekeken zijn op het beperkte genre, en eens wat anders willen.’ Desnoods halen ze de mosterd bij muziek van 45 jaar geleden, dat is precies wat SAVOY HOTEL en DREAM MACHINE doen. Over Dream Machine en hun voorman Matthew Melton hadden we het hier vorige week al. Volop controverse want hun politiek correcte label Castle Face schopte ze op straat na vermeende politiek incorrecte uitspraken over bootvluchtelingen en feministen enzo. Hoe het nu verder moet met die band weten wij ook niet, maar met hun meest recente plaat (die net uit was op Castle Face) laten ze zien niet voor één gat te vangen te zijn.

Een andere Kettingzaagfavoriet is Jeffrey Novak. Eerst was hij daar met zijn One Man Band, daarna met The Rat Killers, daarna meerdere LP’s gemaakt met Cheap Time en nu, na het uiteenvallen van laatsgenoemden grijpt hij, net als Matthew Melton, terug naar de vroege jaren 70, en kleedt zich daar ook naar. Savoy Hotel heet zijn nieuwe band, opererend vanuit Nashville. Bij hen is het poppy glamrock wat de klok slaat, terwijl Dream Machine het meer in de meer proggy sferen zoekt. Is dit dan de sound van 2017?

Als je sommige media moet geloven dan is Baby Driver de bioscoophit van deze zomer. Nou, laat je niet foppen, een veels te lange film is het, het verhaaltje is ragdun en zo cliché als wat. Een stel bankovervallers (wat is Kevin Spacey diep gevallen!), heel veel schietpartijen, over-the-top achtervolgingen en de onvermijdelijke romantische ‘spanning’ als voorspelbare onderlaag, bah! Wat deze film toch zeer genietbaar maakt zijn de (ultra)korte rolletjes van diverse popsterren (Flea, Sky Ferreira, Big Boi, Killer Mike, Jon Spencer), de vaak grappige dialogen en vooral de bloedstollende soundtrack die zich laat luisteren als een enerverende popquiz. En dat vrijwel de hele film door! Het mooie is ook: het lijkt wel of de film zich aanpast aan de muziek, in plaats van andersom, zoals we gewend zijn. Dus als we Hocus Pocus van Focus horen, of Neat Neat Neat van the Damned en we zijn aanbeland bij het stukje waarin even gas teruggenomen wordt, dan schikken de beelden zich daarnaar en houdt de hoofdpersoon ook even de adem in bijvoorbeeld. Kortom: een must-see die je vooral niet moet zien!

 

Van een geheel andere orde is de lofi-folkrock van Brooklynband BIG THIEF. Hun tweede album Capacity is net uit en die mag er wezen hoor. Tja, dit is echt zo’n band waar geen spectaculair verhaal over te vertellen valt maar waarvoor je meteen valt zodra je oortjes ermee geconfronteerd worden. Dus luisteren, kreng!

Op 12 november speelt Big Thief in Merleyn Nijmegen, en op 13 november in Rotown. En over Nijmegen gesproken, vergeet verdomme dat optreden van THE MOONLANDINGZ niet op het Valkhof Festival op 15 juli! The Moonlandingz zijn het nieuwe speeltje van Lias van Fat White Family, elders op de Zaag kun je er alles over lezen. En nog gratis toegankelijk ook! En vergeet ook THE SHIVAS niet, zij doen een paar NL-optredens binnenkort: Utrecht, Cafe Stathe (5 juli) , Amsterdam, Sugar Factory (6 juli) Rotterdam, V11 (7 juli). En vlak ook het KLIKO FEST in Haarlem niet op uit, ook al op 15 juli (met oa. The Gories, Meatbodies, New Bomb Turks). En… en.. en!

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorOne Response to Ik ga op vakantie en neem mee #2

  1. Pingback: Ik ga op vakantie en neem mee #3 - DeKettingzaag

Back to Top ↑