Live

Published on november 11th, 2015 | by snoeischaar

2

20 goeie tips voor Le Guess Who (deel 1)

Nog maar acht nachtjes woelen in je bed en dan barst het weer los, de alweer negende editie van Le Guess Who! Maar hoe ga je dit monster te lijf? Je bent waarschijnlijk niet de enige die opkijkt tegen die bijkans intimiderende overkill aan onbekende namen. Tegen die berg van arty farty shit waar het programma hoe dan ook mee vol zit. Goed beschouwd is daar maar één ding tegen bestand: kom maar hier en hou onze hand vast. Laat je lekker leiden door onderstaand, zorgvuldig samengesteld lijstje met moet-ziens. Want er valt ook een hoop leuks te ontdekken natuurlijk, je moet alleen effe weten WAAR dan wel. Dus kom op, laten we gaan:

1.  ULTIMATE PAINTING
Zaterdag 20.45 uur – De Helling
Band gevormd rondom twee Britse gitaristen, waarvan de een (Jack Cooper van Mazes) ooit in het voorprogramma speelde van de ander (James Hoare van Veronica Falls). Ze ontdekten onderlinge verwantschap, teamden up en start-upten het nieuwe filiaal Ultimate Painting. Verwacht fijne, relaxte gitaarliedjes met fraaie samenzang. Klonk hun eerste LP nog als een poging tot Velvet Undergroundje naspelen, hun tweede is oorspronkelijker en luistert als een verfrissende Beatles vs. Teenage Fanclub mash-up.
Label: Trouble in Mind.

2.  KELLEY STOLTZ
Zondag 16.00 uur – Ekko
Een vette K-zaag favoriet op zondag wanneer Kelley Stoltz het podium bestijgt. Net als Sonny Smith (die van Sonny and the Sunsets) behoort Kelley tot de (in kleine kring) zeer gerespecteerde cream-de-la-cream van de huidige westcoastpop. De guys zien er niet bepaald uit als popsterren maar oei oei oei, wat een heerlijke, goedgeluimde tunes maken deze mannen. Quasi-nonchalant uit de mouw geschudde poppareltjes zijn het, rechtstreeks vanonder de California Sun vandaan geplukt. Waar geestverwanten als Ty Segall en Thee Oh Sees internationaal triomfen vieren daar blijft Kelly gewoon lekker thuis in zijn hangmatje luieren, en dat hoor je terug in zijn muziek. Zijn nieuwe LP ‘In Triangle Time’ is net een paar dagen uit & het gerucht gaat dat het wederom een voltreffer is.
Label: (thans): Castle Face

3. THE SPACE LADY
Zondag 15.30 – Theater Kikker
De levende legende Space Lady, de ‘grand dame of outsider music’ startte haar loopbaan in ‘t staartje van de jaren zeventig. Ze stapte kordaat de straten van Boston op en speelde daar haar micro versies van popkrakers met een afgedankt accordeon, getooid in een soort Asteriks-helm met een rood knipperlichtje erop. Later verhuisde ze naar San Francisco, investeerde in een Casio keyboard, extra effecten en een headset microfoon. Ze krikte het geluid van haar repertoire op tot iets waarvan de nagalm nu nog steeds rondwaart, getuige de invloed die zij had op het werk van o.a. John Maus en Erol Alkan.

4. NOTS
Zaterdag 22.50 – De Helling
Jonge punkchickies uit het hart van heartland America. Grossieren in aanstekelijke, orgelvette sounds doordrenkt met die typische no-bullshit Memphis-attitude. Dit wordt hun Europese debuut dus geef ze een hand! En wat dacht je wat: bij LGW landen ze meteen op heilige grond want laat ze nou o.a. beïnvloed zijn door die ouwe Utregse meidenpunkband The Nixe! En anders wel door Paul Tornado, een andere vergeten Nederpopper. Hier penden we al eerder over Nots, zoek maar op!
Label: Goner Records

notsv

5. BLANCK MASS
Vrijdag 01.00 – Tivoli Ronda
Project van Benjamin John Power, die wij in het normale leven kennen van de Fuck Buttons. Druk er op en je krijgt in het je smoel. Groots, bombastisch, verpletterend en onontkoombaar.

6. SHANNON AND THE CLAMS
Zaterdag 21.50 – De Helling
Bizar aangeklede Oakland-band met een geheel eigen, uniek geluid. Zonder dat het retro wordt halen ze hun mosterd uit de gouden jaren 1960/62. Ofwel uit dat interbellum van vlak ná de jaren ’50 rock ‘n ‘roll en vlak vóór de Stones- en Beatlemania zou losbreken. Ofwel een mix van doo-wop, surf en girlgroup, waarbij de punky echo’s van illustere early 60s iconen als Lou Christie, Joe Meek, Roy Orbison en Del Shannon nooit ver weg zijn… En dames die vinden dat ze te dik zijn moeten vanavond eens goed letten op die heerlijke frontvrouw Shannon Shaw. Zij laat zien hoe het moet: gewoon lak aan alles, jezelf zijn en lekker loos gaan op die bas. Girl power, vuist in de lucht, yes!
Label: Hardly Art

7. WIDOWSPEAK
Zaterdag 21.20 – Ekko
Boy-girl duo / NYC-hipsters die er een kunst van maken om met lome, hemelse twang-pop melodieën toch uit de buurt te blijven van Mazzy Star. Melancholische country-folk mag het ook genoemd worden. Muziek on snel bij te onthaasten, om verantwoord bij uit te puffen.
Label: Captured Tracks

widowspeak

8. ISLAM CHIPSY / E.E.K.
Zaterdag 23.30 – Tivoli Cloud Nine
Weer eens wat anders! Islam Chipsy kent de knopjes op de Yamaha PSR OR-700 als zijn broekzak, hij bestuurt ze als tepels in the Titty Twister. Islam is goed thuis in de chaabi-stijl-met-een-twist, ook wel gekenschetst als Egyptische underground-electro. Hijzelf op keyboard en aan zijn linker- en rechterzijde de trommelaars van E.E.K. die er flink op los meppen. Goedgeluimd, aanstekelijk en snel verslavend. Dit wordt geheid een feest. Check:

9. MIKAL CRONIN
Zondag 18.20 – Tivoli Ronda
Hoewel hij al vaker te zien is geweest in Nederland (ook op LGW) is dit een niet te missen concert. Voor het eerst (en wie weet ook voor het laatst) treedt Mikal Cronin namelijk op met strijkers en blazers, waarmee hij zal trachten het geluid van zijn platen te evenaren. Je moet ook weten dat een Mikal een goed opgeleid kereltje is, want waar andere garagerockers in de toerbus lekker zitten te blowen daar schrijft hij partituren uit! Op zijn drie LP’s-tot-nu-toe speelt Mikal dan ook zo’n beetje alle instrumenten zelf. Het enige slechte nieuws is dat Leo Bloklul hem inmiddels ook heeft ontdekt. Onbegrijpelijk dat LGW/TivoliVredenburg daarmee de publiciteit opzoekt, wat een zwaktebod.
Label: Merge Records

10. DUNGEN
Zondag 22.10 – Tivoli Pandora
Jacco Gardner speelt niet alleen op LGW, hij mag ook geheel naar eigen inzicht een eigen dagje samenstellen. Op zondag in zaaltje Pandora is dat. Om 22.00 uur sluit de Zweedse band Dungen daar de boel af om, en dat is tevens het tijdstip waarop de meeste watjes het al voor gezien houden natuurlijk. Maar volhouders kunnen genieten van zeer speelse, goedgespølde, knapperige knäckebrød-psych. Bijna net zo breed uitgesponnen als die brug van Kopenhagen naar Malmö en toch minstens zo fris als een IKEA-gehaktballetje. Klinkt bij vlagen een beetje veel als Tame Impala, maar dan wat aardser en in accentloos Zweeds gezongen. Dungen kan tevens therapeutisch werken voor Nederlanders die nog steeds denken dat het cool is om in het Engels te zingen.
Label: Mexican Summer.

Wordt gauw vervolgd!

(thanx: Frank, Worm)

 

 

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , ,


About the Author2 Responses to 20 goeie tips voor Le Guess Who (deel 1)

  1. Pingback: 20 toffe tips voor Le Guess Who (deel 2) - DeKettingzaag

  2. Pingback: Le Guess Who 2015 – vooruitblik | darthfaber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑